Prva razglednica z novo občinsko stavbo, Ilirska Bistrica, 1932

Razglednica Ilirske Bistrice iz leta 1932 je bila poslana  26.  julija 1932 z bistriške pošte v Treviso.

Razglednico je poslal verjetno vojak, ki je služil vojsko v Ilirski Bistrici ali okolici. Tisk razglednice je založil trgovec in fotograf Carlo Marozi, ki je imel nekaj let atelje in prodajalno v stavbi današnje pošte.

Zanimiva je tudi sama razglednica saj prinaša fotografije treh bistriških motivov. Zgoraj panoramo Ilirske Bistrice s kompleksom bistriških vojašnic, desno ena prvih predstavitev obeh stavb hranilnice in desno občinske stavbe grajeno v florentinskem slogu. Namen in razpored dejavnosti v obeh stavbah je enak še dandanes. Na razglednici so še drugi zanimivi detalji. Ob cerkvi se vidi zgrajeno grobnico družine Tomšič, kjer je bila v tem času pokopana Vida Tomšič, soproga Viktorja Tomšiča. Ob  stavbi se z leve strani lepo vidi spominsko marmorno kocko, s katero so graditelji obeležili, da je stavba posvečena bratu velikega fašističnega vodje Arnalda Mussolinija (1885-1932), ki je preminil prav v tem času. Pred stavbo je bila postavljena tudi lepa kovana ograja, ki so jo že čez kakšno leto sneli in jo predali državi, ko so zbirali razne kovine kot, prispevek v pripravi na napovedano vojno. Na spodnji sliki je markantna stavba Gospodarskega društva, z leve je nova stavba družine Valenčič- Belinovi v katero se je preselila v tudi trnovska pošta.

Tovrstne razglednice so bile v tem času »moderne« in so jih imeli tudi vsi večji kraji v novo oblikovani reški provinci. V bistvu so to črno bele fotografije s cvetnimi dodatki. Bile so ročno kolorirane in za kupce po večini tako bolj vabljive. Še posebej za tisoče italijanskih vojakov, ki so naselili novo zgrajene vojašnice vzdolž nove jugoslovansko-italijanske meje.