skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Po poteh parizanske Ljubljane, 1973

Prijatelj, zbiralec Franjo Jug iz Zagreba mi je železno plaketo, na sliki (65mm x 50mm x 5mm) poslal leta 1983 češ, da ona sodi v slovensko kolekcijo in da naj jo kar sam shranim v svojo zbirko.

Pohodov »ob žici» smo se udeleževali tudi bistriški taborniki in mladi planinci in vsakič, je bila udeležba prisotnih pravo doživetje.

Glede na izjave znanih zbiralcev  Miloša  Mikoliča in Tomaža Alaufa iz Ljubljane, so jih dobivali najuspešnejši tekmovalci – zmagovalne trojke na vsakoletnem tekmovanju »ob žici okupirane Ljubljane«. Po njunem mnenju so bile plakete eloksirane v zlati, srebrni in bakreni barvi, verjetno so bile plakete shranjene tudi v primernih škatlicah. Avtor tega zapisa bo vesel še kakšnega novega podatka.

Glede na to, da majske prireditve »ob žici« še trajajo in vključujejo več tisoč udeležencev je pričakovati, da bo organizator mesto Ljubljana ali zbiralci poskrbeli tudi za izdajo primerne študijske objave s pregledom vseh izdaj.

Večji del plakete prekriva partizan-ilegalec ob gosto napeti bodeči žici, v spodnjem delu je v treh vrsticah napis: PO POTEH PARTIZANSKE LJUBLJANE. V desnem spodnjem delu zasedimo še komaj viden avtorjev podpis B. Pengov.

Božidar Pengov (1910-1985).

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.