Planinci v Istri proti meji, 1989

Planinsko tovarištvo brez meja! Ob osamosvajanju smo se predstavniki planinskih društev, ki smo delovali na območju Istre, na naših rednih srečanjih izrekli proti delitvi in zapiranju Istre na slovenski in hrvaški del in njenem omejevanju z državno mejo. Planinska društva, ki smo na tem prostoru delovala in odlično sodelovala smo želeli zadržati odprtost teh društev in prijateljsko sodelovanje. Istrska društva so se srečevala na Snežniku, Slavniku, Učki, Brajkovem vrhu …

Ko so planinci iz Pulja (PD Gras Istre) začeli leta 1987 graditi svojo kočo Na Koritih pod Brajkovim vrhom 1090 m sredi Istre, blizu Brgudca, smo se odzvali z enodnevno delovno akcijo.

Posebno lepo nam je bilo, ko so nas planinci Iz Pulja povabili li na otvoritev koče julija 1989. Prišli so planinci iz vseh istrskih planinskih društev: PD Glas Istre Pulj, PD Planik Umag, PD Pazinka Pazin, PD Opatija. Obalno planinsko društvo Koper in PD Snežnik Ilirska Bistrica. Predsednik  društva Vlado Radovan se nam je ob tej priliki tudi zahvalil za pomoč.  (Opomba: mama predsednika Vlada je doma iz Ilirske Bistrice, njegov brat Ferdinand, znameniti operni pevec ljubljanske opere, je pokopan v Ilirski Bistrici v družinskem grobu.)

Na sliki: Skupina planincev pred vhodom v novo kočo na dan otvoritve: Na levi Vlado Radovan predsednik PD Glas Istre Pulj, Niko Krašovec in Vojko Čeligoj PD Snežnik Ilirska Bistrica, Mario (PD Opatija), zadaj Goran Desnica PD Pulj. 175/vč