Planinci med prijatelji v Šumadiji, 1982

Na predlog prijateljskega planinskega društva Platak z Reke smo se sredi osemdesetih let tudi ilirsko bistriški planinci pridružili krogu pobratimov PD, po enem iz vsake republike in avtonomne pokrajine. To nam je odprlo vrata v planinski svet naših južnih sosedov nekdanje skupne države. Izkoristili smo priliko in se udeleževali številnih skupnih srečanj, obšli smo mnogo najlepših planinskih vrhov in pridobili številne nove planinske tovariše in prijatelje.

V letu, ko je bistriško društvo praznovalo 85 letnico smo na povabilo Slavka Dokića predsednika največjega srbskega PD Pobeda iz Beograda, med 1. in 3. majem 1982, odpotovali v Beograd in od tam z ostalimi udeleženci v Šumadijo na 848 m visoki Rajac. Tu ima beograjsko planinsko društvo lep planinski dom. V dveh dneh smo prehodili valovito Šumadijo po dolgem in počez in spoznali mnoge zgodovinske kraje iz srbske zgodovine. Bili smo navdušeni nad gostoljubljem naših gostiteljev.

Na sliki, ilirsko-bistriški planinci z gostitelji na vrhu 848 visokega Rajca sredi Šumadije. (115, vč)