Neznana celjska družina

Fotografija neznane celjske družine je iz albuma družine Dernač (tudi: Drnač, Dernjač in Dernjoč) po strani moje mame Marije Dernač Jelen, ki je koncem devetnajstega stoletja in  na začetku dvajsetega stoletja živela na Kališah v Lahovem Grabnu pri Jurkloštru.

Marija Dernač Jelen se je rodila očetu Alojzu Dernaču in materi Amaliji Jančič Dernač leta 1921. Alojzeva starša sta bila Anton Dernač, rojen na Mrzli Planini pri Zabukovju nad Sevnico in Amalija Polšak Dernač, ki se je rodila v okolici Planine nad Sevnico (verjetno v Golobinjeku pri Planini). Alojz je imel več sester in bratov. Sestri Helena (Lenčka) in Marija (Mici) Dernač sta leta 1909 oziroma 1913 odšli v ZDA. Po pripovedovanju moje mame, je njima pot v Ameriko omogočila imenitna družina iz Celja, ki je na obeh poslanih fotografijah. Mama ni vedela povedati, za katero družino gre. V času njunega obiska  domovine poleti leta 1930 sta  Lenčka in Mici to družino obiskali in pri njej verjetno  dan ali dva tudi ostali.

Pripravljam družinsko kroniko, ki pa jo želim narediti čimbolj popolno in informativno, bi želel vedeti, za katero celjsko družino gre, kdaj so bile fotografije narejene in ali so mogoče obstajale kakšne družinske vezi slednje z Dernači ali Polšaki?

Prispeval: Bogomir Jelen (Grosuplje)