Nekdanji laški nadžupnik in dekan Jože Horvat (1942-2009) pri prenovi ostrešja na zvoniku cerkve sv. Martina

Nadžupnik in dekan Jože Horvat (1942-2009) je v Laškem deloval preko 40 let. Ljudje so ga poznali po njegovi izredni zavzetosti za obnavljanje laške nadžupnijske cerkve sv. Martina, župnišča in podružnic. Bogata fototeka je polna dokumentarnih posnetkov stanja pred restavriranji in po njih.

O življenju in delu Jožefa Horvata

Jožef Horvat je bil rojen 12. januarja 1942 v Mali Polani in krščen v župniji Velika Polana. Odločil se je za duhovniški poklic in je 29. junija 1968 v mariborski stolnici prejel mašniško posvečenje. Eno leto je bil duhovni pomočnik v župniji Sv. Jakob v Slovenskih goricah, nato pa je štirideset let, do svoje smrti, deloval v Laškem (1969-2009). Najprej je bil osem let kaplan (1969-1977), nato šest let nadžupnijski upravitelj (1977-1983) in nato nadžupnik. Vmes je soupravljal župniji Sv. Lenart nad Laškim (1985-1988) in Sv. Jedrt nad Laškim (1997-1999). Bil je tudi dekan laške dekanije od leta 1982. Zavzeto in uspešno je deloval na duhovnem polju, ravno tako pa je s prizadevnostjo skrbel za obnovo in vzdrževanje cerkvenih stavb. Umrl je 23. 3. 2009 v Laškem.

Jože Horvat je imel brata Danija, ki živi z družino na njihovem domu ter tri sestre, ki pa so že vse pokojne. Skupina laških prijateljev družine Horvatovih se vsako leto udeleži trgatve v njihovem vinogradu. Od leta 2010 pa v dneh blizu obletnice smrti  Župnija Laško organizira romanje s sveto mašo na Horvatov grob v Veliki Polani.

Prispevali: Barbara Penič (fotografija) in Justina Škorja (besedilo)