Metlika ‒ Stara šola

Temeljni kamen za šolo je bil vzidan 10. junija 1887 ob proslavi štiridesetletnice vladanja cesarja Franca Jožefa I.  Sprva je bilo načrtovano, da bi se šola gradila na drugi lokaciji (Pungart). Svečana otvoritev in blagoslov šole na Gornjem trgu (danes Partizanski trg 4) je bila 16. septembra 1889. Izgradnja je stala 25.000 goldinarjev. V začetku je šola delovala kot štirirazrednica. Na njej je poučevalo pet učiteljev in ena učiteljica. Ob koncu šolskega leta 1888/89 je šolo obiskovalo 506 učencev (132 prvi razred, 105 drugi razred, 93 tretji razred, 72 četrti razred. 113 učencev je učencev je obiskovalo ponavljalno šolo). Ker je bilo v novi šoli dovolj učilnic, je bila že naslednje leto šola šestrazredna. V zgradbi je bila od 1944 do 1945 oficirska šola glavnega štaba NOV in POS.

Oficirska šola v Metliki

Osnovna šola (osemletka) je bila v tej zgradbi vse do leta 1967 (višji razredi so bili v bližnjem gradu), ko je bila izgrajena nova šola.  V zgradbo je tekstilno podjetje Komet preselilo del proizvodnje. V osemdesetih letih 20. stoletja so imele v zgradbi svoje prostore družbeno-politične organizacije (SZDL, ZKS, ZSMS, ZSS, ZZDB), zavarovalnica, Društvo prijateljev mladine,…  Kasneje je v njej delovala tekstilna šola, nato pa do leta 2015  še srednja vzgojiteljska šola. Danes imajo v stavbi sedež številna metliška društva.

Stavba je tudi rojstna hiša pisatelja, igralca, publicista, režiserja, scenografa in prevajalca Osipa Šesta (1893 – 1962). Šest je bil po Milanu Skrbinšku prvi moderni režiser na Slovenskem. Na popotovanjih po Evropi se je seznanil z novimi tokovi in dobil marsikatero spodbudo za delo v slovenskih gledališčih.

Osip Šest – rojstna hiša in spominska plošča

VIR: Zvonko Rus, Kronika mesta Metlika I