»Lučkini« spomini

Kot večina otrok, sem tudi jaz kot mala deklica oboževala sladoled, naj si bo v obliki korneta ali lučke, ki smo mu rekli tudi sladoled na palčki. Da pa sem bom v življenju kot komercialistka in kasneje kot podjetnica ukvarjala me drugim tudi s prodajo sladoleda, pa nisem slutila.

Osnovno šolanje sem zaključila na II. OŠ v Celju, ki je takrat bila v stavbi sedanje Gimnazije Celje – Center. Ker mi je bil všeč poklic trgovke, sem se v šolskem letu 1970/71 vpisala na Šolo za blagovni promet, katere ravnatelj je bil takrat gospod Ludvik Rebevšek. Učno prakso sem opravljala v poslovalnici Konfekcije NIK Zagreb na Tomšičevem trgu, danes Glavnem trgu v Celju. Po zaključeni trgovski šoli sem dobila zaposlitev celjskem Merxu in ob delu nadaljevala šolanje na komercialni šoli in se izšolala za poklic samostojne komercialistke, ki sem ga v navedenem podjetju opravlja vse do leta 1991, ko sem vstopila na samostojno podjetniško pot.

Za mano je bilo osemnajst let izkušenj samostojne komercialistke v nabavi in prodaji zamrznjenega programa (zelenjava, sladoledi, ribji in ostali mesni proizvodi …). Poslovali smo s številnimi dobavitelji v nekdanjih jugoslovanskih republikah (Ljubljanske mlekarne, Žito Ljubljana, Frigomar Izola, Ledo Zagreb, Adria Zadar, PKB Beograd, Tvornica sladoleda Sombor …), in prodajali trgovinam, šolam, vrtcem, bolnicam, gostinskim obratom itd. na celjskem območju in prek njegovih meja.

Po razpadu nekdanje države so se prekinili navedeni dobavni stiki in smo se bili prisiljeni preusmeriti k slovenskim dobaviteljem. Leta 1992 so me v Ljubljanskih mlekarnah nagovorili, da sem v Celju ustanovila poslovno enoto in tako v nekaj dneh postala samostojna podjetnica. V podjetju sem zaposlila nekdanje Merxove sodelavce in se skupaj z njimi lotila izziva in našim kupcem začela dobavljati njihov zamrznjeni program in, seveda, še danes priljubljene sladolede Planica, Otočec, lučke Max, Tom …

In tako so me moji prijatelji prekrstili v »Lučko« in tako me še po dvajsetih letih, ko nisem več »sladolednem« poslu, kdo pokliče s tem imenom.

Prispevala: Cvetka Škoflek