Konrad Barle – spominska plošča v Metliki

Konrad Barle se je rodil 19. 2. 1875 v Podzemlju.

Po poklicu je bil učitelj. Od leta 1899 do upokojitve 1934 je bil učitelj na osnovni šoli v Metliki, od 1920 pa tudi njen upravitelj in od 1931 okrajni šolski nadzornik. Skupaj z bratom Jankom sta veliko naredila za popularizacijo belokranjskih pesmi, šeg in navad. Bil je godbenik, sokol, lovec, ustanovni član belokranjskega muzejskega društva. Skrbel je za napredek kmetijstva in sadjarstva, tako da je širil znanje iz šolskega vrta, za katerega je skrbel. Poučeval je tako šolarje, kot tudi druge občane. Leta 1932 je bil med ustanovitelji Belokranjske vinske kleti v Ljubljani za pomoč pri prodoru belokranjskih vin na širše območje. Pomemben je za razvoj čebelarstva v Beli krajini; od ustanovitve društva 1898 je bil član Slovenskega čebelarskega društva. Leta 1912 je ustanovil in vodil podružnico Slovenskega čebelarskega društva v Metliki, že od 1908 pa je vodil opazovalno postajo v Metliki, ki je bila ob postavitvi ena od šestih delujočih na območju Kranjske. V Slovenskem čebelarju je objavljal poročila o delu opazovalnice. Svoje znanje je prenašal na druge belokranjske čebelarje. Prizadeval si je, da bi imela vsaka šola v njegovem okolju svoj čebelnjak. Tako je bil v času njegovega poučevanja v Metliki čebelnjak na šolskem vrtu.
Umrl je 15. 7. 1951 v Metliki, pokopan je na pokopališču pri Treh farah. Spominska plošča stoji v preddverju hiše, v kateri je živel. Postavilo jo je domače Čebelarsko društvo Dr. Jože Starc Metlika ob 110-letnici svojega delovanja (2022).

Vir:  Slovenska biografija