skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Koča na Smrekovcu, 1934

Smrekovec je gora vulkanskega nastanka na vzhodnem robu Smrekovškega pogorja. Obsežen travnat vrh, na katerem stoji piramida z vpisno skrinjico in knjigo in ob njej razgledna ploščad, obdaja smrekov gozd. Razgled seže zelo daleč le proti severu ga nekoliko ovira gozd.

Ima več vrhov, istoimenski Smrekovec, Komen, Krnes in Veliki Travnik. Na najbolj obiskanem vrhu imenovanem Smrekovec stoji kamnita piramida z vpisno knjižico, naokoli pa se razprostira lep razgled. Lepo krožno turo lahko naredimo, če se podamo še na vrh Krnes. Pri Domu na Smrekovcu je v majhni hišici predstavitev vulkana Smrekovca, katera je še posebej prilagojena otrokom.

Dom stoji ob robu planine Roma na južnem pobočju Smrekovca. Prvo kočo je zgradila Šaleška podružnica SPD v Šoštanju in jo odprla 3. septembra 1933. Partizani so jo 12. avgusta 1942 požgali. Leta 1949 je prevzelo pogorišče PD Črna na Koroškem, ki je zgradilo in 30. septembra 1951 odprlo novo postojanko. V letih 1958 do 1962 so postavili 3 počitniške hišice. Leta 1976 so kočo povečali in obnovili; ob otvoritvi 26. junija 1977, so jo preimenovali v Dom na Smrekovcu.

Pripravil: Srečko Maček

Vira:
https://visitsavinjska.com/vulkan-smrekovec/

https://www.pzs.si/koce.php?pid=97 

Razglednico hrani Domoznanski oddelek Osrednje knjižnice Celje.

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.