Knežani na viziti v Pivki l. 1953

Knežani na viziti v Pivki 1953. leta.

Fotografija je nastala pred železniško postajo v Pivki in je zanimiva po tem, da so bili fantje letnika 1934 in 1935 klicani na nabor oz. vizito v pivško garnizijo. To se je zgodilo samo tisto leto, drugače so se vozili vedno v Il. Bistrico. Po pripovedovanju Franca Novaka- Mcovega iz Knežaka 26, kateri sliko tudi hrani, je bil fotograf nekdo iz Habjanove hiše iz Pivke. Par konj in voz je posodil Andrej Urbančič – Kalužov iz Knežaka. Muzikanti so bili iz Harij.

Od leve proti desni sedita na konjih : Frane Keš – Škrbcov in Tone Tomšič – Lukov, nato je nekdo nepoznan naprej proti desni je Jože Urbančič – Kalužov, Lojze Škrlj – Štakorjev, Jože Randezzi – Kalužov, Peter Tomšič – Blažinov, Bert Logar – Logarjev, Alojz Mihelj – Pekov, Ivan Šorc – Melavkin, Tomšič Štefan – Perusov, Franc Smrdelj – Majdičov, Bernard Delost – Škumbrov in Peter Šircelj – Jerišov. Spodnja vrsta od leve: Franc Novak – Mcov, štirje godci iz Harij in na kraju Andrej Keš – Škrbcov. Spredaj na tleh sedi Janez Milavec – Melavcov, kateri je bil prava maskota in nepogrešljiv pri vsakem dogodku in veselici, ki se je zgodila v Knežaku. Ker je bil invalid in se je premikal le s pomočjo bergel, so ga fantje morali vedno prijeti in posaditi na voz ali z njega, on je pa vriskal in kričal; »Dajte Melavčki pit ».

Tone Škrlj