skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Tako je nastajal spomenik na Hribu svobode v Ilirski Bistrici, 1965

Sredi leta 1965 so pospešeno stekle priprave za zbor Prekomorskih brigad v Ilirski Bistrici in postavitev spominskega obeležja tisočem padlih prekomorcev pa tudi padlim domačinom in vsem partizanom, ki so padli v zaključnih bojih za osvoboditev Ilirske Bistrice. Posebna komisija je med 28 predlogi in maketami izbrala predlog arhitekta Janeza Lenassija iz Kopra in arhitetkinje Žive Baraga, ki je poskrbela za zunanjo ureditev okolice spomenika.                     ...

Preberi več

Sredi leta 1965 so pospešeno stekle priprave za zbor Prekomorskih brigad v Ilirski Bistrici in postavitev spominskega obeležja tisočem padlih prekomorcev pa tudi padlim domačinom in vsem partizanom, ki so padli v zaključnih bojih za osvoboditev Ilirske Bistrice.

Posebna komisija je med 28 predlogi in maketami izbrala predlog arhitekta Janeza Lenassija iz Kopra in arhitetkinje Žive Baraga, ki je poskrbela za zunanjo ureditev okolice spomenika.                                                                                               

Lenassijeva bela kocka kot, da je izrezana iz kraškega podzemlja spominja na kraške kapniške tvorbe pa tudi na kosti padlih shranjenih v kostnici v podnožju spomenika.

Kasneje je bil avtor nagrajen s Prešernovo nagrado za to spominsko obeležje. Spomenik pa uvrščen med najlepše spomenike NOB v Jugoslaviji. Izdelavo spomenika je prevzelo Gradbeno podjetje PRIMORJE Ajdovščina. Dela so stekla, vendar so se zavlekla še v leto 1966, ko je bil spomenik odkrit.

Na sliki Predstavniki Krajevnih organizacij SZDL občine Ilirska Bistrica na ogledu makete spomenika in gradnje spomenika, ko je bil vlit šele prvi steber. Na skrajni levi Franc Godec, predsednik SZDL občine, v sredi v sivi obleki Jože Grlj predsednik občine, na skrajni desni Franc Logar predsednik KO SZDL Vrbovo. Foto Vojko Čeligoj. (113, vč) 

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

Gradnja spomenika, 1965

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Ogled gradnje spomenika v Ilirski Bistrici, predstavniki SZDL

Ključne besede

Spomenik, Hrib svobode, Lenassi

Datum objave

13.10.2016 13:45

Zadnja sprememba

17.10.2016 06:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam