Zemljevid  

Sveta Trojica na Pivškem konec 20. in na začetku 21. stoletja

Sveta Trojica na Pivškem konec 20. in v začetku 21. stoletja. To je tista Sveta Trojica, katere zvon je vabil Martina Krpana, bivajočega v njenem podnožju. Ni znano, kdaj so cerkev na gori zgradili, Valvazor jo je že poznal. Očitno pa je, da so tedaj začeli   opuščati staro ime Lonca (1106 m) in vrh preimenovali. Cerkev je postala priljubljena božja pot, konec 18. ali v začetku 19. stoletja pa so jo opustili in požgali. Po 200 letih so ostale le ruševine in trdno in lepo izdelani vogali. Na enem se je izpostavila mojemu fotoaparatu ...

Preberi več

Sveta Trojica na Pivškem konec 20. in v začetku 21. stoletja. To je tista Sveta Trojica, katere zvon je vabil Martina Krpana, bivajočega v njenem podnožju. Ni znano, kdaj so cerkev na gori zgradili, Valvazor jo je že poznal. Očitno pa je, da so tedaj začeli   opuščati staro ime Lonca (1106 m) in vrh preimenovali. Cerkev je postala priljubljena božja pot, konec 18. ali v začetku 19. stoletja pa so jo opustili in požgali.

Po 200 letih so ostale le ruševine in trdno in lepo izdelani vogali. Na enem se je izpostavila mojemu fotoaparatu skupina soizletnikov: svak, nečakinja in nečak sin.

Sveta Trojica  je eden najbolj razglednih vrhov na Pivškem. Ljudje so jo obiskovali tudi brez božje poti. Med velikima vojnama največkrat rodoljubi, tigrovci. Po slovenski osamosvojitvi so včasih sredi ruševin tudi maševali.  Pa se je rodila pobuda, da bi cerkev obnovili. In so jo. Predvsem po zaslugi domačina iz Slovenske vasi Jožeta Žužka, ki je pobudo povzel po duhovniku Vidu Premrlu, in znal zagreti ljudi iz bližnjih pivških naselij, da jim nič ni bilo pretežko.  Žužek je kot utečen motor vodil in usklajeval obnovitvene aktivnosti do svečane otvoritve. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Kolaž S. Faturja

Čas, ki ga prikazuje slika

Prehod iz 20 v 21. stoletje

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Žlahta

Ključne besede

Trojica, vrh, Krpan

Datum objave

19.06.2018 11:40

Zadnja sprememba

19.06.2018 11:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam