skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Slovenski narod, tabor na Kalcu

Slovenski narod, prvi slovenski dnevnik, ki je leto dni prej začel izhajati v Mariboru, je na prvi strani naznanil Pivški tabor na Kalcu poleg Zagorja. In mesec dni kasneje,  9. maja 1869,  se je tabor z velikim uspehom zgodil. Pripravil ga je Miroslav Vilhar (1818–1871), pesnik, skladatelj in  politik  s somišljeniki in ga izvedel na svojem posestvu  ob graščini Kalc. Udeležilo se ga je po poročanju istega časnika 7-8 tisoč ljudi. Osrednje geslo se je glasilo: »Vse za narod, svobodo in napredek.« &ndash ...

Preberi več

Slovenski narod, prvi slovenski dnevnik, ki je leto dni prej začel izhajati v Mariboru, je na prvi strani naznanil Pivški tabor na Kalcu poleg Zagorja. In mesec dni kasneje,  9. maja 1869,  se je tabor z velikim uspehom zgodil. Pripravil ga je Miroslav Vilhar (1818–1871), pesnik, skladatelj in  politik  s somišljeniki in ga izvedel na svojem posestvu  ob graščini Kalc. Udeležilo se ga je po poročanju istega časnika 7-8 tisoč ljudi. Osrednje geslo se je glasilo: »Vse za narod, svobodo in napredek.« – Zanimiv je bil program, govorniki so se lotevali političnih, kulturnih in gospodarskih tem, npr. nujnosti pogozdovanja kraških goličav od Snežnika do morja. Med govorniki je prepričljivo nastopil domačin, duhovnik, politik  in publicist Anton Domicelj (1834–1892), prvi visokošolsko izobraženi Zagorc.  (sf)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Foto S. Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1869, 2. letnik časnika

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Ključne besede

časnik, tabor, Kalc

Datum objave

08.08.2016 15:18

Zadnja sprememba

08.08.2016 15:18

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam