skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Rojstna hiša Ivana in Antona Navratila

Anton Navratil (1825 - 1896), jezikoslovec in narodni buditeljIzdajal je Vedež - prvi mladiski časopis v slovenščini. Pisal je življenjepise slavnih Slovanov in pomembnih Slovencev. Sestavil je slovenskoi slovnico in v slovenščino "pripeljal" marsikatero novo besedo. Zanimalo ga je tudi ljudsko blago, predvsem šege in navade Belokranjcev. Mnoge je tudi opisal. 45 let je živel na Dunaju. Bil je član številnih tamkajšnjih slovenskih in slovanskih društev. Tam je tudi umrl. Po njem se imenuje metliška folklorna ...

Preberi več

Anton Navratil (1825 - 1896), jezikoslovec in narodni buditelj

Izdajal je Vedež - prvi mladiski časopis v slovenščini. Pisal je življenjepise slavnih Slovanov in pomembnih Slovencev. Sestavil je slovenskoi slovnico in v slovenščino "pripeljal" marsikatero novo besedo. Zanimalo ga je tudi ljudsko blago, predvsem šege in navade Belokranjcev. Mnoge je tudi opisal. 
45 let je živel na Dunaju. Bil je član številnih tamkajšnjih slovenskih in slovanskih društev. Tam je tudi umrl. Po njem se imenuje metliška folklorna skupina. 

Ivan Navratil (1852 - 1897), narodni buditelj

Bil je ustanovitelj metliške čitalnice (1865) in bil kar 20 let njen predsednik. Kot občinski odbornik se je goreče zavzemal za to, da se na občini uraduje v slovenščini. 1877 je bil izvoljen za deželnega poslanca. Je častni občan Metlike.  

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Matjaž Rus

Kraj

Metlika

Ključne besede

Metlika, Bela krajina, Navratil, čitalnica, folklora

Datum objave

09.10.2019 11:10

Zadnja sprememba

09.10.2019 11:10

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam