skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pred več kot 340 leti je v Celju nazadnje morila kuga

Jeseni leta 1679 je v Celju in okolici izbruhnila kuga. Prinesli so jo študentje, ki so potovali iz Gradca v Gorico in so se ustavili v Celju. Mesto je bilo skoraj upostošeno. Meščani so v veliki večini pomrli. Da bi si izprosili Božje varstvo in prenehanje morilne šibe »so šli bosi in jokajoči v številni procesiji na današnji hrib sv. Jožefa.  S seboj so nesli težek lesen križ, ki  so ga kot drevo življenja zasadili vrhu griča z obljubo, da hočejo tam pozidati cerkev na čast sv. Jožefu, če ...

Preberi več

Jeseni leta 1679 je v Celju in okolici izbruhnila kuga. Prinesli so jo študentje, ki so potovali iz Gradca v Gorico in so se ustavili v Celju. Mesto je bilo skoraj upostošeno. Meščani so v veliki večini pomrli. Da bi si izprosili Božje varstvo in prenehanje morilne šibe »so šli bosi in jokajoči v številni procesiji na današnji hrib sv. Jožefa.  S seboj so nesli težek lesen križ, ki  so ga kot drevo življenja zasadili vrhu griča z obljubo, da hočejo tam pozidati cerkev na čast sv. Jožefu, če bi po njegovi mogočni priprošnji prenehala nalezljiva bolezen.

Celjani so slovesno obljubo izpovedali na god sv. Martina 11. novembra 1679, januarja naslednje leto pa je kuga zares prenehala razsajati. Ignacij Orožen je v Celjski kroniki zapisal: »Še dan današen se bere vsako leto na sv. Martina dan, 11. novembra, v cerkvi sv. Jožefa sv. meša v vedni spomin te storjene obljube.«

Temeljni kamen za zaobljubljeno cerkev so položili v velikonočnem času 1680, ko so slovesno obhajali dan sv. Jožefa. Po izročilu je bila stavba konec leta 1681 dograjena do te stopnje, da je bilo v njej mogoče darovati sv. mašo. To naj bi se zgodilo 21. novembra 1681.

To je bila poslednja velika kužna epidemija, ki je prizadela Celje. Čeprav se je kasneje še javljala, je Celju in okolici prizanesla. Glavna romarska shoda pri sv. Jožefu nad Celjem sta 19. marca in 1. maja.   

Vir: Kolar, B. Sv. Jožef nad Celjem in lazaristi, 2002, str. 13-14

Sv. Jožef nad Celjem - notranjost cerkve ob slovesnosti 250 letnice, 1680-1930, hrani Osrednja knjižnica Celje

Slika

Informacije

Čas, ki ga prikazuje slika

1930

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Kraj

Celje

Datum objave

19.03.2020 06:02

Zadnja sprememba

19.03.2020 10:06

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam