Brata Jakob (1859-1929) in Štefan (1864-1921) Arzenšek

Moji predniki po očetovi strani so kmetovali na domačiji Zavornik (po domače Zavarjek) v vasi Bodrež pri Šentvidu pri Grobelnem. Pri raziskovanju zgodovine mojih prednikov za namen priprave družinskega drevesa mi je uspelo najdlje prodreti v sredino 19. stoletja, v leto 1850, ko sta se poročila Miha Arzenšek in Marija Tkavc. Rodilo se jima je pet otrok: Ursula, Marija, Jakob, Lucija in Štefan. Njune hčere so se poročile na bližnje kmetije, domačijo pa je prevzel starejši sin Jakob, ki se je poročil z Antonijo Lorgar. Rodili so se jima štirje otroci: Julijana, Frančiška, Franc in Jožef. Ob raziskovanju me je doletelo prijetno presenečenje, ko sem ugotovila, da sva si z mojo dobro prijateljico iz otroških let Cvetko Škoflek, roj. Žmaher v sorodu. Jožef je bil namreč njen stari ata, njen pradedek Jakob in moj pradedek Štefan pa sta bila brata.

Moj pradedek Štefan je bil najmlajši od otrok Mihe Arzenška in Marije roj. Tkavc. Pri triindvajsetih se je poročil z enaindvajsetletno Ano Žmahar iz Platinovca. Prva leta sta živela pri sorodnikih v Bodrežu, kjer se je rodila prva hči Marija. Po preselitvi v Grobelno, kjer sta si ustvarila lasten dom, pa se jima je rodilo še sedem otrok in ena izmed njih je bila moja stara mama Julijana. Umrl je pred skoraj 101 letom, 19. januarja 1921.

Prispevala: Romana Pernovšek