Pionirji so postali mladinci in mladinke

Za mesec mladosti se je nekoč marsikaj dogajalo. Ta dan smo proslavili z mnogimi prireditvami: značilni so bili telovadni nastopi, tekmovanja v športu, sedmošolci pa so, po pravilu, za 25. maj postali mladinci in mladinke. Dobili so nagelj in mladinsko izkaznico, značko ... Zvečer smo na TV gledali telovadni nastop na stadionu JLA v Beogradu s predajo Titove štafete maršalu ... Ko še ni bilo neposrednih prenosov smo komaj čakali Filmske novosti, ki so »že čez teden dni« poročale o dogajanju v Beogradu. In se čudili, ...

Zvečer smo na TV gledali telovadni nastop na stadionu JLA v Beogradu s predajo Titove štafete maršalu ... Ko še ni bilo neposrednih prenosov smo komaj čakali Filmske novosti, ki so »že čez teden dni« poročale o dogajanju v Beogradu. In se čudili, kako so te vesti tako hitro prišle iz Beograda v Bistrico. V Ilirski Bistrici so ta dogodek za 25. maja 1969 proslavili še posebej slovesno. Učitelji telesne vzgoje in razredniki smo stotnijo sedmošolcev popeljali na Snežnik in kar tam opravili sprejem v mladinsko organizacijo. Na Snežniku jih je pozdravil predsednik občinskega odbora Zveze mladine, jim čestital ob vstopu v mladinsko organizacijo in jim vročil mladinske izkaznice. Mladim je bilo tudi vreme naklonjeno in tako prispevalo k svečanemu vzdušju.

Na sliki novopečeni mladinki, prijateljici in sošolki, Elda Štembergar in Marjanca Golle s svojimi vrstniki na Snežniku. (Tekst in foto Vojko Čeligoj)

Vojko Čeligoj

sedemdeseta leta