Novomašnik France Zagradišnik z družicami, Nova Štifta pri Gornjem Gradu, 30. julij 1939

Duhovnik France Zagradišnik se je rodil 13. 8. 1913 v Novi Štifti pri Gornjem Gradu v družini z devetimi otroki. S pomočjo gornjegrajskega kaplana je prišel v mariborsko dijaško semenišče in klasično gimnazijo. Po opravljenem bogoslovnem študiju je prejel duhovniško posvečenje na praznik sv. Cirila in Metoda in pel prvo sveto mašo pred osemdeseti leti v domači župnijski cerkvi. Najprej je bil kaplan v Hočah in nato je bil med 2. svetovno vojno izgnan na Hrvaško. Kot drugi kaplan je prišel 15. 10. 1945 v Trbovlje, kjer je bil nato župnik od 1951 do prezgodnje smrti 25. 2. 1961.

Spomini še živijo

Bil je krvodajalec in eden izmed pobudnikov esperanta v Trbovljah. Iz pričevanj nekaterih še živečih, ki so ga poznali, je še danes zaznati, kako je bil priljubljen med ljudmi, odprt do vseh in kako je bil vsakomur pripravljen pomagati. O tem pričajo tudi zapisi o prezgodnjem zadnjem slovesu od številnih trboveljskih župljanov, ki so ga pospremili na zadnjo pot v rodno Novo Štifto, kjer je tudi pokopan.

Zagradišnika se kot dobrovoljnega človeka in dobrega plesalca spominja 85-letna Milka Lesjak, po dom. Omreževa, nekoč krajanka Nove Štifte, sedaj Vinske Gore. Navedeni župniji povezuje tudi tradicionalno romanje Vinskogorčanov v Novo Štifto na binkoštno nedeljo. Tudi lastnik predstavljene fotografije, Janez Osetič, ki bo v prihodnjih dneh praznoval abrahama, je s teto Nežiko Kroflič, cerkveno in ljudsko pevko, v mladih letih večkrat poromal k Mariji Zvezdi v Zadrečko dolino.

Prispevala: Janez Osetič (fotografijo) in Srečko Maček (besedilo)

Zahvaljujemo se gospodu Mihaelu Hildu iz župnije Trbovlje za posredovane podatke.