Na Snežniku prvič el. luč, 1973

Ali »Iz zavrženega arhiva PD Snežnik Ilirska Bistrica«, Primorske novice 24. 9. 1973

»… Razmeroma velika nadmorska višina Snežnikovega vrha, ki daleč okoli nima enako visokega ali višjega vrha nudi radioamaterjem izjemne možnosti za vspostavljanje rekordnega števila radijskih zvez z velikim delom srednje Evrope in še oddaljenejših krajev.

Vsekakor najpogostejši obiskovalci Snežnika so radioamaterji radiokluba Triglav iz Ljubljane s pozivnim radioamaterskim YU3 APR. V 15 letih od kar zahajajo na Snežnik, so zahvaljujoč svoji marljivosti odnesli že marsikatero lovoriko z radioamaterskih tekmovanj. Kar nekaj krat so bili državni prvaki, osvajali pa so tudi naslov evropskih prvakov.

Podobno kot prejšnja leta se je tudi letos na Snežniku mudila šest članska ekipa Radio kluba Triglav in preživela na hladnem Snežniku prve tri dni meseca septembra, kot je letos trajalo evropsko tekmovanje. V zavetju porušenega trigonometrijskega stebra so postavili skromen šotor, vanj so namestili številne aparature, ki so jih na hrbtih znosili na Snežnik. Pred šotorom so postavili visoko anteno, ki so jo ročno usmerjali. Z uspešno vzpostavljenimi nekaj sto radijskimi zvezami in upravičenim upanjem na najvišjo uvrstitev na tem tekmovanju je ekipa več kot zadovoljna zaključila tekmovanje. Seveda so mladi radioamaterji izrazili polno zahvalo oskrbniku planinske koče na Snežniku Jožetu Mateti in njegovi družini, ki je v dneh tekmovanja tudi letos nudila tekmovalcem kar se da ugodne pogoje dela. Hvaležnost v besedi pa so tudi potrdili z dragocenim darilom, planinski koči so podarili 300 W bencinski agregat. Dragocenega darila bodo veseli poleg ustrežljivega oskrbnika koče tudi številni obiskovalci Snežnika, ki pogosto prenočujejo v koči na Snežniku in so si osvetljevali prostore s skromnimi svečami. Agregat vreden skoraj milijon dinarjev, je vzpodbudil domače PD, da je že vgradilo el. instalacijo in vse prostore v koči opremilo z električnimi žarnicami. Že 22. septembra je obiskovalce na Snežniku pozdravila prava el. luč.

Zato Radio klubu Triglav Ljubljana iskrena hvala in še na mnoge radioamaterske uspehe na Snežnikovem temenu. JM«  Vojko Čeligoj

(Bodi hkrati z zapisom tudi »In memoriam« več kot pol stoletnemu staremu društvenemu planinskemu arhivu, ki je žal končal na občinskem smetišču…) /Foto Hinko Poročnik, Vč/ 672/