Maškare v tridesetih letih na Bistriškem

Tradicija pustnega šemljenja je na ilirsko bistriškem kar stara. Po izročilu so bili za maškare najbolj navdušeni Guranjci prebivalci starega dela Bistrice, ki so se kar uspešno kosali z skupinami maškar iz okolice. Vsako leto so se potrudili, da so predstavili novo domiselno in duhovito skupino in uživali v pohvalah sokrajanov.

Tako je bilo tudi tega pusta verjetno leta 1936, ko se je skupina iz Bistrice prišla pokazati tudi v sosednje Trnovo. Kjer je fotografija nastala pred fotoateljejem FOTO LUCE Maksa Zirmana lahko zaključimo, da so se sem prišli tudi fotografirati. Kako so bili duhoviti lahko sodimo tudi po vpregi z dvema malima konjema in govedom. Od udeležencev na sliki prepoznamo le Draga Ličana kočijaža s cilindrom, in njegovo soprogo Danico, ki sedi za njim.

Po obhodu po Ilirski Bistrici so se po navadi zbrali v gostilni in proslavili zaključek pusta, ki so ga mlajši zažgali na splavu na rečici Bistrici. (vč)