Zemljevid  

Franc Samsa, zadnji starosta Ilirskega sokola, Ilirska Bistrica, 1924

Z italijansko zasedbo Slovenske Primorske so ljudje in slovenska kulturna, prosvetna in športna društva vsakodnevno doživljala omejitve, grožnje in prepovedi. Vse je vodilo k ukinjanju vsega kar je bilo slovensko. Franc Samsa je kot starosta Ilirskega sokola v Ilirski Bistrici vse to doživljal tudi na lastni koži. Pri sokolski dejavnosti so nove oblasti naprej prepovedale uporabo imena Sokol in sokolsko društvo je postalo le še telovadno društvo in so ga leta 1927 dokončno prepovedali. Preganjanje članov društva, zaseženo ...

Preberi več

Z italijansko zasedbo Slovenske Primorske so ljudje in slovenska kulturna, prosvetna in športna društva vsakodnevno doživljala omejitve, grožnje in prepovedi. Vse je vodilo k ukinjanju vsega kar je bilo slovensko.

Franc Samsa je kot starosta Ilirskega sokola v Ilirski Bistrici vse to doživljal tudi na lastni koži. Pri sokolski dejavnosti so nove oblasti naprej prepovedale uporabo imena Sokol in sokolsko društvo je postalo le še telovadno društvo in so ga leta 1927 dokončno prepovedali.

Preganjanje članov društva, zaseženo društveno premoženje s Sokolskim domom vred ni obetalo nič dobrega. Razveljavljen je bil tudi poskus, da bi si nekateri člani društva razdelili lastništvo Sokolskega doma in tako zaščitili društveno premoženje. Dramatična je zgodba, kako so reševali sokolski prapor in ga pred policijo skrivali najprej v krušni peči v gostilni pri Žefi, staroste Franca Samse kasneje pa še pri načelniku sokola Viktorju Tomšiču, celo v postelji pod porodnico

Zadnji starosta bistriškega sokola Franc Samsa, znani domači gostilničar je z družino, s sestro Božo in z ženo Jožefo   skrivoma ponoči pobegnil čez bistriške mlake, dosegel dogovorjeni prevoz in se podal v neznano! V Ljubljani so našli sprva zasilno bivališče in se nato preselili na Beethovnovo ulico. Hiša Franca Samse v Ilirski Bistrici sedaj samuje, čeprav je v občinski lasti. Vse kaže, da bo propadla

Hčerka Jadranka, je v Ljubljani postala znana doktorica medicine in svoje znanje nadgradila na pariški Sorboni. Na področju mikro medicine jo odlikujejo tudi pomembna medicinska odkritja.  Poročila se je z družinskim prijateljem Dr. Jožetom Sattnerjem. 

Družinska hiša Franca Samse v Ilirski Bistrici, nekoč znana "Gostilna Pri Žefi", danes samuje prazna in komaj še spominja na nekdanjo pomembno narodno postojanko.

(358/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1924

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

Franc Samsa. starosta sokola

Ključne besede

Starosta Ilirskega sokola, Ilirska Bistrica

Datum objave

07.03.2018 20:28

Zadnja sprememba

07.03.2018 20:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam