Dr. Arnold Pernat (1882-1973)

140 let od rojstva sodnega svetnika in domoznanstvenika ter pobudnika ustanovitve Planinskega društva Laško

V letu, ko praznujemo 100-letnico Planinskega društva Laško in 70-letnico koče na Šmohorju, se spomnimo dr. Arnold Pernata – osebnosti,  ki je povezana z njunima začetkoma.

Rodil se je pred 140 leti v Ormožu. V Gradcu je študiral pravo in tam tudi doktoriral. Kot 17-letni dijak se je udeležil arheoloških izkopavanj na Hardeku pri Ormožu, kar mu je zbudilo zanimanje za arheologijo. Kasneje je sam na tem področju izkopal nekaj zanimivih predmetov, ki so shranjeni v ptujskem muzeju.

Kot študent je bil član slovenskega narodno-radikalnega društva Tabor, kasneje tudi član Sokolskega društva. Po propadu Avstro-Ogrske je dobil službeno mesto sodnega svetnika in predsednika okrajnega sodišča v Laškem, ki je bilo takrat še dokaj nemško usmerjeno. Dr. Pernat je bil prvi in edini slovenski predsednik sodišča v Laškem.

Udejstvoval se je v tedanjem Olepševalnem društvu. Zanimala ga je krajevna zgodovina in umetnostni spomeniki našega področja. Zbiral je članke, ki so obravnavali to snov.

Planinsko društvo Laško je bilo kot odsek posavske podružnice SPD Sevnica (v katero so bili dotlej včlanjeni številni ljubitelji gora iz Laškega) ustanovljeno v letu 1922. Ustanovljeno je bilo na pobudo dr. Arnolda Pernata, ki je bil prvi načelnik tega odseka, vse do leta 1936. Kot načelnik odseka je bil tudi predsednik gradbenega odbora za postavitev prve planinske koče na Šmohorju, ki je bila odprta junija 1929. Leta 1928 je bil tudi predsednik gradbenega odbora za laški vodovod. Bil je tudi lovec, ribič in seveda planinec.

Po drugi svetovni vojni, ki je kruto prizadela njegovo družino, je leta 1947 po smrti nadučitelja Milka Jeršeta prevzel vodstvo laške muzejske zbirke. To delo je opravljal z veliko ljubeznijo, saj je z njim izpolnjeval svoja mladostna nagnjenja. S svojo drugo ženo Ivanko Robida, materjo pisatelja Vitomila Zupana, sta 18 let vsako nedeljo od maja do oktobra ljubeznivo sprejemala obiskovalce muzejske zbirke in nudila informacije o kraju. Ker sta bila prijetna sogovornika, ki sta navezovala stike in prijateljstva, so v njuno hišo zahajali tudi ugledni gostje, kot npr. pesnik Alojz Gradnik, umetnostni zgodovinar dr. France Stele, ravnatelj Narodne galerije dr. Karel Dobida, slikar Božidar Jakac idr. Dr. Arnold Pernat je bil poverjenik Zavoda za spomeniško varstvo. V zvezi s turističnimi znamenitostmi Laškega in muzejem je občasno objavil tudi kakšen članek, tako npr. prispevek: Beležka o laškem muzeju (Celjski zbornik 1960).

Turistična zveza Slovenije ga je l. 1955 odlikovala s srebrno in l. 1965 z zlato značko.

»Laško bo ohranilo lep spomin na moža, ki je pretežni del svojega življenja posvetil temu mestu in okolišu, najprej kot predsednik sodišča, nato kot vodja muzejske zbirke, ves čas pa kot neumoren turistični delavec.« (Rybář, M.: V spomin dr. Arnoldu Pernatu, Celjski zbornik, 1974).

Vir: Metka Kovačič: Znani Laščani

Slikovno gradivo: Božidar Jakac: dr. Arnold Pernat, risba s kredo, 1956 (objavljeno v Celjskem zborniku 1973–1974, str. 575)