Zemljevid  

Fotografija na steklo, M. Zirmann, Ilirska Bistrica. 1936

V Ilirski Bistrici, točneje v Trnovem, v današnji Gregorčičevi ulici št. 19 je Maks ZIRMANN v štiridesetih letih prejšnjega stoletja imel svoj fotoatelje, ob njem pa še papirnico (Cartolerijo). O njegovem delu je malo znanega. Njegov brat Jakob ZIRMANN je imel fotografski ateje v Postojni. Njegovi dediči v Postojni še danes nadaljujejo fotografsko tradicijo. Maks Zirmann je pri odpiranju ateljeja v Ilirski Bistrici sledil bratovim izkušnjam računajoč na številno vojaštvo, ki je napolnilo nove voja&scaron ...

Preberi več

V Ilirski Bistrici, točneje v Trnovem, v današnji Gregorčičevi ulici št. 19 je Maks ZIRMANN v štiridesetih letih prejšnjega stoletja imel svoj fotoatelje, ob njem pa še papirnico (Cartolerijo). O njegovem delu je malo znanega. Njegov brat Jakob ZIRMANN je imel fotografski ateje v Postojni. Njegovi dediči v Postojni še danes nadaljujejo fotografsko tradicijo.

Maks Zirmann je pri odpiranju ateljeja v Ilirski Bistrici sledil bratovim izkušnjam računajoč na številno vojaštvo, ki je napolnilo nove vojašnice tudi na Bistriškem pa tudi na turistične obiske v bližnji Opatiji.

Fotografski atelje je imel na vrhu Brinškovega klanca v pritličju velike Severjeve stavbe z velikim napisom »FOTO  LUCE    M. ZIRMAN.«   Spredaj je ob vhodu v atelje imel še veliko izložbeno okno z reklamnimi fotografijami.

Osnovnošolci, ki smo tod hodili mimo smo kmalu odkrili, da so velika lesena vrata v zadnjem delu stavbe odprta in že smo pokukali kaj je na drugi strani. Fotografskega ateljeja tam že dolgo ni bilo več pač pa nas je presenetila velika količina fotografskih steklenih plošč postavljenih po koncu v dolžini kar nekaj metrov in nad njimi še ena ali dve vrsti.

Naš sosed Andrej Debevec  nam je pokazal, da se da z ozolit papirjem tudi dobiti pozitivno sliko. Bilo je zanimivo. Tekali smo na sonce s steklenimi ploščami na katere smo po »strokovnih navodilih« s ščipalko pritrdili ozolit papir, počakali smo nekaj minut in že smo dobili skromno sliko. Pred dvajsetimi leti so Severjevi pospravili te skladiščne prostore in novi lastnik mi je za spomin odstopil nekaj deset steklenih fotografskih plošč. Čeprav ne vemo kdo so na sliki, pa je vseeno na njih del domače fotografske preteklosti, da o ostalih vidikih fotografije niti ne govorimo!

Na sliki:  Skupina izletnikov, verjetno v Opatiji konec štiridesetih let. Foto Maks Zirmann

(333/vč)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

M. Zirmann

Čas, ki ga prikazuje slika

po prvi vojni

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

Turisti v Kvarnerju

Ključne besede

Turisti

Datum objave

12.01.2018 10:40

Zadnja sprememba

12.01.2018 10:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam