Zemljevid  

Bistričani na Kilimandžaru, 5895m, v letu 1994.

Vrhunski alpinist Bojan Počkar doma s Prema pri Ilirski Bistrici, se je povsem zapisal goram pa ne le domačim. Kar nekajkrat je bil v Himalaji, na Aljaski, v Južni Ameriki … Z gora je prinašal čudovite posnetke in nam z njimi predstavljal svoje poti v gorsko divjino. Mnoge svoje prvenstvene poti, ki jih je preplezal s plezalskimi prijatelji je imenoval tudi z domačimi imeni kot Slovenska smer v Kanadi in v Kumbhakarni v Himalaji, Ilirska smer v Loški steni pa Snežniška smer v Julijcih, v himalajskem pogorju v 1400 m visoki steni Annapurne ...

Preberi več

Vrhunski alpinist Bojan Počkar doma s Prema pri Ilirski Bistrici, se je povsem zapisal goram pa ne le domačim. Kar nekajkrat je bil v Himalaji, na Aljaski, v Južni Ameriki … Z gora je prinašal čudovite posnetke in nam z njimi predstavljal svoje poti v gorsko divjino. Mnoge svoje prvenstvene poti, ki jih je preplezal s plezalskimi prijatelji je imenoval tudi z domačimi imeni kot Slovenska smer v Kanadi in v Kumbhakarni v Himalaji, Ilirska smer v Loški steni pa Snežniška smer v Julijcih, v himalajskem pogorju v 1400 m visoki steni Annapurne I. Perunova smer. Prav Kumbhakarna z 2000 m nepreplezano navpično steno je bila Bojanu in njegovim tovarišem izziv pa tudi usoda. Sredi septembra 1996 se je s steno Kumbhokarne spopadla tri članska odprava z Bojanom Počkarjem, Žigom Petričem in dr. Anjo Perdan. Nenadna sprememba vremena, bobneč plaz … in pod snegom sta za vedno ostala Bojan in Žiga. Oba počivata sredi gorskih vršacev Himalaje.

Na sliki: Bojan Počkar je marsikaterega domačega mladega gorskega navdušenca popeljal v gorske višine. Tako je leta 1994 pospremil na UHURU PEACK, 5895m visoki vrh afriške celine – tudi Bistričana Jožeta Valenčiča – Belina (na levi). Njuni spremljevalki sta bili Nada in Tanja. Slednja je tudi avtorica objavljene fotografije.

Na temenu Afrike je bilo doslej več Bistričank kot moških kolegov. Zato čestitke vsem znanim planinkam zmagovalkam Kilimandžara: dr. Anja Štembergar, Mirka Novak, Nadja Jenko por. Simonič in verjetno še katera. Bravo dekleta! 238/vč 

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

arhiv J. Valenčič

Čas, ki ga prikazuje slika

1994

Obdobje nastanka slike

20. stoletje

Osebe na fotografiji

Bojan Počkar, Jože Valenčič

Ključne besede

Afrika

Datum objave

08.04.2017 16:01

Zadnja sprememba

21.01.2018 20:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam