Ilirskobistriški učitelji za dan prosvetnih delavcev, 1961

Učitelji iz ilirskobistriške občine potem, ko so z učenci zaključili prireditve ob Dnevu mladosti so proslavili tudi svoj dan: Dan prosvetnih delavcev občine, 26. maja 1961.

V nekdanjem Sokolskem domu, ki je tedaj bil še Dom družbenih organizacij so spregovorili o mnogih problemih, ki jih je v tem času prinašala šolska reforma, združevanju šol, kadrovskih težavah in rednem delu. Tedaj je bilo na vseh osnovnih šolah in na skoraj ducatu podružničnih šol nad dva tisoč učencev. Število učencev se je do danes kljub neprimerno boljšim delovnim pogojem razpolovilo.

Na sliki posneti na stopnišču pred Sokolskim domom so tedanji ravnatelji: Franc Raktelj, (Ilirska Bistrica), Ivan Potočnik, (Kuteževo), Kristjan Zidar (Jelšane ), Vojteh Benulič (Knežak), učitelji ostalih učno vzgojnih ustanov (Glasbene šole), Franc Žele (Delavska univerza), Ante Glavina (Gasbena šola), Darinka Žbogar (Knjižnica) … tu sta tudi predstavnika občine brata Franc in Anton Gustinčič . Levo na vrhu sta nekdanji ravnatelj OŠ Franc Mrovlje in bodoči ravnatelj v Bistrici Dimitrij Grlj. V svojo družbo so povabili tudi nekdanje partizanske učitelje na sliki med vrati sta Ida Primc, Milka Fabjančič … In ostali. Foto Vojko Čeligoj,  203/vč