Gradnja prve samopostrežne trgovin

Pod sliko bi lahko zapisali: »Pa jo bomo imeli tudi mi! Samopostrežno trgovino namreč

Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja je bila era samopostrežnih trgovin. Zakaj je ne bi imeli tudi v Ilirski Bistrici, če pa so se obnesle tudi drugod.

Trgovsko podjetje Ilirija, ki ga je vodil Alojz Stegu se je zahtevne naloge lotilo.

Pridobili so teren med pošto in ateljejem Maraž, porušili so visok zid, ki je omejeval prostor s Cankarjeve ulice in vrta za njim. In že so zabrneli stroji, ki jih v sedemdesetih letih še ni bilo toliko. Zidarji so morali krepko pljuniti v dlani. V dobrem letu je stavba nove trgovine, tokrat samopostrežne že stala. Dela je izvajalo Gradbeno podjetje Gradnje Postojna in uredilo tudi dostop do nove trgovine in pločnik na glavno cesto. Nad trgovino so zgradili še nekaj stanovanj. V tem času je nastal tudi stanovanjski blok izza nove stavbe. Na novi stavbi pa je stal še dolgo let stal svetleči napis SAMOPOSTREŽBA.

Na sliki: Skupina zidarjev  pri gradnji nove trgovine, ko so pripravljali betonsko ploščo nad kletjo. Tretji z desne je Josip Maljevac iz Jelšan, ki je tudi ohranil objavljeno fotografijo. Na levi je stavba sedanje pošte, v sredi picerija in v dnu slike del Banke Koper.(294/vč)