Godba na pihala rudnika Pečovnik

Spomini (besedilo in fotografijo prispeval Vinko Bobnič)
Godba na pihala rudnika Pečovnik je bila ustanovljena leta 1938 in bila »registrirana« pri Apneniku Pečovnik pod imenom Delavska godba Apnenik Pečovnik. Po drugi svetovni vojni se je leta 1947 »preselila« pod okrilje sindikata 400-članskega kolektiva  Rudnika Pečovnik.  Sindikat je kupil od Apnenika Pečovnik komplet godbenih instrumentov (25 glasbil) in v svoje vrste povabil  dirigenta Ivana Ulago (Vrhovskega Anzeka) s Svetine, ki je bil med vojno kapelnik partizanske godbe na pihala. Njemu  je bilo ponujeno vodenje 200-članskega orkestra v Beogradu, pa je odklonil v dobro naše godbe, ki je prav  s pomočjo rudarjev članov svetinske  godbe in bivše godbe Apnenika Pečovnik hitro napredovala.

V pečovniškem rudniku si je kar nekaj  Svetničanov, »muzikantov svetinske plehmuzike«, služilo kruh  in po njihovi zaslugi smo se kaj hitro lahko javnosti  pokazali  s kakšno koračnico.

Ivan Ulaga je takoj  pričel z delom in z nekaj »starimi godbeniki« začel z uspešnimi nastopi za potrebe krajanov in naše občine. Rudarji so s prispevkom finančno podprli obstoj in razvoj godbe, tako da je bila s tem mladim dana možnost za glasbeno izobraževanje. Prvi nastop rudniške godbe je bil ob odkritju spomenika padlim rudarjem na starem rudniku, nadalje pa na vseh proslavah državnih praznikov kot npr. 29. november (AVNOJ), prvega maja, in,  vsako leto 4. decembra ob dnevu rudarjev na god sv. Barbare, zavetnice rudarjev ter obvezno ob slovenskem kulturnem prazniku. Koncertirali smo na prostem in v dvorani, občasno nastopali  na srečanjih godb na pihala in tudi na pogrebih.

Najbolj pa so odmevali naši nastopi ob praznovanju 1. maja, ko smo zgodaj zjutraj igrali budnice na Starem gradu ter z raketami Pirote in minerji Apnenika prebudili Celjane, ki so nas prišli poslušat na Breg. Nato je sledil nastop po cestah v Zagradu, Pečovniku, Košnici, Celjski koči in drugje. Za varnost na Starem gradu so skrbeli naši gasilci Zagrad Pečovnik. Rudarska godba Rudnika Pečovnik je delovala vse do ukinitve Rudnika leta 1959 (vdor Savinje). Takrat je sindikat rudnika inštrumente prodal Libojski godbi.

Godba Apnenika je vodil odbor v sestavi: Jakob Jančič, Stane Šeruga, Ivan Šeruga, Alojz Tratnik, Ivan Čehovin, njihov kapelnik pa je bil Franc Turk.

Kapelniki pri rudarski godbi so bili (1946 do 1959):
Ivan Ulaga, kapelnik svetinske godbe (ostal član);
Ferdo Karat, kapelnik Laške godbe;
Ivan Karlovčec, kapelnik celjske železniške godbe.

Uporabljen vir. Moje življenje v Krajevni skupnosti Pod gradom Celje / Vinko Bobnič. – Celje : samozal., 2012,  Str. 23

Na fotografiji nastop na otvoritvi Gasilskega doma Zagrad Pečovnik, 1955

Stojijo od leve: Vlado Zupanc, Franc Klinar, Rudi Čater, Alojz Zimšek, Friderik Mežnarič, Franc Petek, Janko Vreček, Anton Ulaga;
Sedijo: Vinko Bobnič, Ivan Ulaga, Jože Kragelj, Ferdo Karat (dirigent), Franc Ramšak, ml., Franc Oberžan, Herman Novak, Ivo Bobnič
Sedijo na tleh: Emil Tratnik, Ferdinand Mak, Franc Ramšak, st.