"Fine pekarice" v "finih fjrtohah"

Za »ohcet« mojega nonota in none, Alojza Bevčiča in Avguste Novak, so na domu mladega ženina iz »Vencetove hiše« združile moči same »fine pekarice,« kot se je reklo gospodinjam, ki jim je šla peka od rok. Ohcet je bil 2. februarja 1962, tik pred korizmom, časom med pepelnico in Veliko nočjo, ko se ne sme ženiti. Pecivo in druge dobrote so pripravljale (od leve) ženinova sestra Ivanka (poročena Krebelj), Pavla Vičič (rojena Gombač) iz Harij, Slava Bevčič- Lovrječkova in druga nonotova sestra Lucija (por. Gombač). To so bili še časi, ko se je še vse opravilo doma, od ohceti, rojstva do smrti. Slava Lovrjčkova je kaj rada priskočila na pomoč »po vasi«. Pavlina Vičič- Rupčova iz Harij, pa je bila znana »pekarica« daleč naokrog. Pekla je za veliko porok, pa tudi drugih priložnostih, kot denimo za sedmine, ki so jih tudi takrat še pripravljali na domu. S peko je preživljala svojo družino. Torta na fotografiji je verjetno njeno delo, privoščili pa so si jo le za poroko. Vse štiri gospodinje imajo »fine fjrtohe« brez naramnic pripete z bucko ali pa zašivane.

Ženina je, po obilni pojedini seveda, po nevesto peljal Maričnik iz Kosez, ki je nudil svoje prevozniške usluge za razno razne priložnosti. Takrat tudi avtomobilov ni bilo kaj dosti.