Družina Arzenšek z Grobelnega ob družinskem praznovanju

Že kar nekaj časa urejam rodovnik in med raziskovanjem sem našla fotografijo družine moje stare mame Julijane Arzenšek na Grobelnem 20. Nastala 5. julija 1906 ob praznovanju 40. rojstnega dne njene mame Ane, moje prababice.

Moj pradedek Štefan Arzenšek se je rodil v vasi Bodrež leta 1864. Pri enaindvajsetih se je »zagledal« v devetnajstletno Ano Jakob Žmahar iz Platinovca pri Grobelnem in po dveh letih »skupne hoje« sta se leta 1887 poročila v cerkvi v Šentvidu pri Grobelnem. Na Grobelnem 20, na križišču na levi strani kraja, sta si kupila hiško z malo kmetijo. Tu so se je njima v letih od 1887 do 1910 rodilo osem otrok: Marija, Franc, moja stara mama Julijana, Janez, Jože, Alojz Karol in Anton. Od njih se je leta 1914 prva poročila prav moja stara mama Julijana s Cirilom Lorgerjem iz Cerovca pri Šmarju. Mladoporočenca sta se preselila v Celje, a kaj kmalu zatem je njihova mama Ana zbolela za tuberkulozo (sušico) in umrla leta 1915 pri komaj devetinštiridesetih. Tudi oče Štefan je zbolel za navedeno boleznijo in umrl šest let zanjo leta 1921. Prevzemnik kmetije je bil Janez, najstarejši od njunih sinov, ostali pa so preseli po okoliških krajih.

Od leve v prvi vrsti: slavljenka, mama Ana, njen sin Janez in hči Marija; v zadnji vrsti: na skrajni levi na takšnih praznovanjih obvezni muzikant, oče Štefan, sinova Franc in Alojz, hči Julijana, moja stara mama, in sin Jože. Manjkala sta najmlajša Karol in Anton.

Prispevala: Romana Pernovšek