Jože Dular - Dom in spominska plošča

Pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular se je rodil 24. februarja 1915 v Vavti vasi. Končal je študij slavistike, romanistike in primerjalne književnosti. Od leta 1951 do upokojitve 1981 je bil direktor Belokranjskega muzeja v Metliki. V svojem pesništvu (zbirke Zveste menjave, Treptajoča luč, Dobra je ta zemlja) nadaljuje “novo” romantično smer. V romanih upodablja predvsem Dolenjsko. Njegovo najpomembnejše prozno delo je verjetno roman Krka umira. Pomemben je tudi kot krajevni zgodovinar in kulturni organizator. Izdal je številne strokovne publikacije iz zgodovine Bele krajine.

Jože Dular je častni občan Metlike in Novega mesta. Umrl je 31. januarja 2000. 53 let je živel v hiši, kjer mu je leta 2001 Belokranjsko muzejsko društvo, katerega ustanovni član in dolgoletni predsednik je bil, postavilo spominsko ploščo.

Več tukaj: