skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Hortikultuno društvo Maribor

Hortikulturno društvo Maribor ima bogato zgodovino. Njegov predhodnik, Mariborsko olepševalno društvo (Marburger Stadtverschönerungsverein), je bilo ustanovljeno leta 1869 in velja za najstarejše slovensko tovrstno društvo. Njegova ključna naloga je bila ureditev in zasaditev mestnega parka, kmalu pa je s pogodbo z mestno občino dobilo v upravljanje in vzdrževaje vse javne mestne nasade, za kar je od občine prejemalo denarno nadomestilo.

Po prvi svetovni vojni leta 1920 je bil izvoljen slovenski odbor društva. Predsednik je postal dr. Ludvik Brence. Ime društva je bilo Olepševalno društvo za mesto Maribor. Kmalu zatem se je društvo prenovilo ter razširilo svoje delovanje tudi na turizem in mariborsko bližnjo okolico. Nova pravila so bila potrjena leta 1923, društvo pa se je preimenovalo v Olepševalno in tujsko–prometno društvo za mesto Maribor in okolico Maribora. V lasti je imelo svojo vrtnarijo, skrbelo je za dva ribnika v Mestnem parku, v parku je prirejalo koncerte, bilo je soustanovitelj mariborske tujsko prometne zveze ipd.

Med drugo svetovno vojno društvo ni delovalo. Novo društvo je bilo ustanovljeno leta 1951, njegov predsednik je postal Janko Markič. Za načrt je imelo ustanovitev akvarija, zoološkega in botaničnega vrta, otroškega igrišča, prirejanje razstav, varstvo kulturnih spomenikov itd. Leta 1957 se je društvo preimenovalo v Hortikulturno društvo Maribor. Na začetku ga je vodil inženir Oskar Tinta, po čigar zaslugi so v letih 1961 in 1962 skupaj s podjetjem Florina poimenovali drevesa v mestnem parku v slovenščini in latinščini. Hortikulturno društvo nadaljuje poslanstvo svojih predhodnikov in si prizadeva, da bi Maribor postal in ostal privlačno ter urejeno mesto pod Pohorjem.

Vir:

http://www.hortikultura-mb.si/zgodovina.html (dostop do vira dne 8. 1. 2021)

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Društvo

Telefon

031 680 301, 031 404 209

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktne osebe

Borut Ambrožič

Datum objave

08.01.2021 12:05

Zadnja sprememba

08.01.2021 12:05

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam