skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Glasbena šola Kranj

Glasbena šola Kranj je bila ustanovljena leta 1909 na pobudo kranjske čitalnice. Odborniki Glasbene šole Kranj so se prvič sestali 30. avgusta 1909. Razpravljali so o naročilu notnih stojal, nakupu klavirja in podobnem, na drugi seji 23. novembra 1909 pa so sklenili, da bodo na deželno predsedstvo oddali prošnjo za ustanovitev Glasbene šole Kranj. V šolskem letu 1909/10 je bilo vpisanih 106 učencev, zaposlenih pa 6 učiteljev. Poučevali so tri predmete: glasbeno teorijo, goslanje in igranje na glasovir, imeli so tudi deški in dekliški pevski zbor. Preberi več
Pouk je potekal do prve svetovne vojne, ko je glasbena šola prenehala delovati. Ponoven zagon leta 1925 ni bil lahek, saj šola ni imela zagotovljenih denarnih sredstev, pa tudi vpis učencev je bil manjši. Stanje se je sčasoma izboljšalo in šola je petindvajseto obletnico obstoja obeležila s koncertom v Unionski dvorani v Ljubljani z nastopom mladinskega pevskega zbora in orkestra.
Med drugo svetovno vojno je šola ponovno prenehala delovati. Svoja vrata je zopet odprla 15. maja 1945. Ravnatelj šole je postal Peter Lipar in delovanje šole se je precej razmahnilo. Povečalo se je število oddelkov, ustanovljen je bil pevski zbor, harmonikarski orkester ter več komornih skupin, povečalo se je tudi število nastopov izven Kranja. S tako usmeritvijo se je razvoj šole nadaljeval tudi pod vodstvom ravnateljev Alojza Ajdiča, Franca Križnarja in Petra Škrjanca.
Glasbena šola Kranj od leta 1945 dalje domuje v stavbi na Trubarjevem trgu 3. Pred tem je pouk potekal v najetih sobah v zasebnih hišah ter v prostorih Gimnazije Kranj. Ko se je po koncu druge svetovne vojne iz Trubarjevega trga umaknil celovški Konservatorij, je glasbena šola tam najela nekaj sob, v ostalih prostorih pa so bila stanovanja. Stanovalci so se postopno izselili. Ob 50-letnici šole se je vodstvo odločilo za temeljito prenovo stavbe in po večletnem adaptiranju je leta 1974 dobila take prostore, kot jih ima danes.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Zavod

Telefon

04 2364 750

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktne osebe

Petra Mohorčič

Datum objave

11.04.2013 14:29

Zadnja sprememba

30.04.2013 15:45

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam