Zemljevid  

Žiga Zois kot zbiratelj slovenskih knjig: predavanje dr. Luka Vidmarja

V torek, 24. 9. 2019, ob 19.00 vas v Slovanski knjižnici, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, vabimo na predavanje o Žigi Zoisu kot zbiratelju slovenskih knjig ob koncu 18. in začetku 19. stoletja. Predavanje bo v kletni dvorani na Einspielerjevi ulici za Bežigradom. Predaval bo dr. Luka Vidmar z ZRC SAZU. 

Žiga Zois (1747-1819) je bil prvi, ki je zares sistematično zbiral slovenske knjige. Do smrti mu jih je uspelo zbrati okrog sto petdeset, med dobro četrtino in slabo tretjino vseh slovenskih in slovenističnih tiskov med letoma 1550 in 1819. To ni tako malo, kakor se zdi na prvi pogled, saj so mu bili v tem času lahko dostopni le sodobni tiski, že nekaj desetletij stari pa v knjigarnah niso bili več na voljo. Zois je zato starejše slovenske knjige iskal pri zasebnikih in v cerkvenih knjižnicah. Čeprav mu ni uspelo zbrati vseh dotedanjih slovenskih tiskov, je bil skupaj s sodobniki prepričan, da se je temu cilju precej približal.

Dr. Luka Vidmar je znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in docent na Podiplomski šoli ZRC SAZU. Ukvarja se s književnostjo, z likovno umetnostjo in kulturo baroka in razsvetljenstva na Slovenskem, zlasti z Akademijo operozov, Zoisovim krogom, kulturnim nacionalizmom, knjižnicami in prepovedanimi knjigami.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Žiga Zois kot zbiratelj slovenskih knjig: predavanje dr. Luka Vidmarja

Čas dogodka

24. 9. 2019 ob 19.00

Lokacija

Einspielerjeva ulica 1
1000 Ljubljana

Kontaktna oseba

Marolt, Erika

Datum objave

20.09.2019 10:37

Zadnja sprememba

20.09.2019 10:37

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam