skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zgodovina za vse 2021/1

Zgodovinsko društvo Celje vabi na predstavitev prve številke XXVIII. letnika revije Zgodovine za vse, ki bo v sredo, 25. avgusta 2021, ob 18. uri na Guštovi Mestni plaži na Savinjskem nabrežju. Vstop bo v skladu z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi.

Revijo bo predstavil urednik dr. Borut Batagelj, eno izmed objavljenih razprav, »Danes pa gremo mi Savinci« : O Maistrovem vojaškem in literarnem delovanju v Celju bo osvetlil avtor Urh Ferlež.

Rudolf Maister, general in umetnik, je v Celju preživel nekaj mesecev v letih 1913 in 1914. Opravljal je službo poveljnika bataljona črne vojske. Kljub kratkemu bivanju je z nekaterimi Celjani stkal pomembne vezi. Vključil se je v mestno kulturno življenje, v tistem času je napisal nekaj svojih pesniških del. Posebej pomembno je bilo sodelovanje s skupino celjskih gimnazijcev, ki so se združili v literarno društvo Kondor. Dijakom je bil pesniški vzor in mentor, pomagal jim je pri izdajanju literarnega lista Savinja. Izšlo je pet številk, potem pa je izbruh I. svetovne vojne izdajanje prekinilo, Maister pa je moral zapustiti Celje. Dijaki so pisali predvsem poezijo, po kvaliteti so izstopala dela Frana Roša in Srečka Puncerja. Mesto Celje se Maistra in Kondorja spominja s spominsko ploščo na fasadi poslopja I. gimnazije.

Prireditev poteka v okviru Poletja v Celju. Revija izhaja ob pomoči Agencije za raziskovalno dejavnost RS in Mestne občine Celje.


Vstop prost.

Vir: https://www.facebook.com/events/1281042415688465/?ref=newsfeed

Preberi več

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Zgodovina za vse 2021/1

Čas dogodka

V sredo, 25. avgusta 2021, ob 18. uri

Lokacija

Na okopih 9, 3000 Celje

Kontaktna oseba

Borut Batagelj

Datum objave

17.08.2021 12:27

Zadnja sprememba

17.08.2021 12:27

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam