Zemljevid  

Stražarji Karavank - Lojze Ude in boji za severno mejo

Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 5. junija 2019, ob 19. uri  na monografijo Stražarji Karavank, Lojze Ude in boji za severno mejo.

Na zadnjem Maistrovem večeru pred poletnimi počitnicami nam bo dr. Blaž Torkar predstavil zanimivo monografijo Stražarji Karavank, Lojze Ude in boji za severno mejo. V njej so objavljena besedila in tudi novosti o bojih za severno mejo, ki prvič podrobneje razgaljajo, kakšno vlogo je v tem času odigral pravnik, publicist in zgodovinar Lojze Ude st. Ti zbrani prispevki so nastali kot sad enodnevnega simpozija leta 2011, posvečenega prav Lojzetu Udetu. Pomemben kos k zgodovinski sliki o bojih za severno mejo na območju Karavank dodajo nekateri prvič objavljeni spomini dveh častnikov: poročnika Franca Heinriharja in topniškega stotnika Hermana Kunstla. Sklepno besedilo pa nam odkriva delovanje Lojzeta Udeta v narodnoobrambnih organizacijah in srčno zavzemanje za t. i. koroško vprašanje. Znanstveno monografijo oz. zbornik je izdalo Društvo general Rudolf Maister Kranj s pomočjo Zveze društev general Maister, nekaterih gorenjskih občin in v sodelovanju z Združenjem vojaških gornikov Slovenije. Uredniško delo sta si delila dr. Blaž Torkar in dr. Miha Šimac. 

Preberi več
Dr. Blaž Torkar je univerzitetni diplomirani politolog obramboslovja, prof. zgodovine in doktor zgodovinskih znanosti. Za diplomsko nalogo Rekrutacija in urjenje slovenskih pripadnikov misij britanske Uprave za posebne operacije je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Podiplomski študij je nadaljeval v Kopru in tam na Fakulteti za humanistične študije tudi doktoriral. Je vojaški zgodovinar v Centru vojaških šol Slovenske vojske in v Vojaškem muzeju, avtor znanstvene monografije Prikriti odpor ter številnih znanstvenih objav s področja vojaške zgodovine. 
VABLJENI!
 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Stražarji Karavank - Lojze Ude in boji za severno mejo

Čas dogodka

V sredo, 5. junija 2019, ob 19. uri

Lokacija

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Kategorije

Razstava

Datum objave

03.06.2019 13:40

Zadnja sprememba

03.06.2019 13:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam