Zemljevid  

Souvani in njihov park v Volčjem Potoku : razstava

Slovanska knjižnica, enota Mestne knjižnice Ljubljana, vas vabi v torek, 18. 9. 2018, ob 19. uri na zanimivo predavanje Matjaža Mastnaka in ogled razstave z naslovom Souvani in njihov park v Volčjem Potoku. Predavanje se bo odvilo v kletni dvorani Slovanske in bežigrajske knjižnice na Einspielerjevi 1, razstava pa je na ogled v preddverju obeh knjižnic še do 29. 9. 2018. 

»Souvanovi so najstarejša, krepko delujoča slovenska trgovska rodbina v Ljubljani, morda v Sloveniji sploh. Gradili in ustvarjali so dober sloves solidne slovenske trgovine preko meja svoje ožje domovine, sodelovali pa tudi odločilno pri gradnji naše kulture. Ustanovili so v teku enega stoletja na ta način ponosno tradicijo slovenskega trgovskega stanu, ki je ne najdemo zlepa v kakem drugem stolnem mestu naše države.«

Dr. Rudolf Andrejka, Trgovski tovariš, 1936

»Vsekakor je bilo treba ustanovitelju, kot zavednemu Slovencu, v tistih, našemu narodu nenaklonjenih časih še prav posebne vztrajnosti, napora in pridnosti, da je mogel uspešno tekmovati in se uveljavljati v tedanjem trgovskem svetu.«

Stoletnica tvrdke Fr. Ks. Souvan - vzgled slovenske vztrajnosti. V: Kronika slovenskih mest, let. 2, št. 1, 1935

Preberi več

Družina Souvan je bila v 19. stoletju eden od stebrov gospodarskega in kulturnega življenja v Ljubljani. Bila je del maloštevilnega finančno uspešnega slovenskega meščanstva, ki si je prizadevalo za vsestransko narodno emancipacijo v takrat še prevladujoče nemškem mestu.
Z delavnostjo, spretnostjo, podjetniško prodornostjo in zgledno socialno odgovornostjo so Souvani s trgovino v sto letih postali ena najbogatejših ljubljanskih družin. Njeni moški člani so bili gospodarski funkcionarji in narodni politiki ter ob tem iz roda v rod bolj vpeti v kulturno življenje. Leon Souvan se je zapisal v slovensko kulturno zgodovino kot mecen slikarjev, z lastno ustvarjalnostjo pa kot skladatelj in predvsem kot stvaritelj parka okoli graščine v Volčjem Potoku. Souvanov park je danes zgodovinsko jedro Arboretuma Volčji Potok, enega najpomembnejših kulturnih spomenikov vrtne arhitekture v Sloveniji.


Avtor razstave: Matjaž Mastnak
Oblikovanje: Mateja Račevski
Javni zavod Arboretum Volčji Potok

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Souvani in njihov park v Volčjem Potoku : razstava

Čas dogodka

3. 9. - 29. 9. 2018

Lokacija

Einspielerjeva ulica 1
1000 Ljubljana

Kontaktna oseba

Marolt, Erika

Datum objave

10.09.2018 11:33

Zadnja sprememba

17.09.2018 13:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam