skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Slovanski bralni klub: Karel Čapek: Bela bolezen

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci. Bralni klub vodita slavistki Tatjana Jamnik in Jana Šnytová.

Na prvem srečanju Slovanskega bralnega kluba v letu 2021 bomo spregovorili o drami Karla Čapka z naslovom Bela bolezen. Čeprav je delo nastalo v začetku 20. stoletja, je izredno aktualno.

Evropo preplavi nenavadna nalezljiva bolezen, ki ogroža predvsem starejše ljudi. Uradna znanost v svoji ošabnosti tava v temi. Ko zdravnik Galen odkrije zdravilo, ga noče naivno izročiti v splošno uporabo, temveč želi v zameno zanj zagotovilo, da bodo odločevalci preprečili vojno, ki je še večje zlo od bolezni.

Z distopično dramo, napisano 1937, se je Čapek odzval na vzpon nacizma in izginjanje humanizma. Kot pravi v uvodu, ga je k pisanju spodbudil »konflikt idealov demokracije z ideali neomejenih in častihlepnih diktatur«. Pojav, ki ga opazimo tudi v distopiji, ki jo živimo danes.

Gostja pogovora, ki ga bo vodila Jana Šnytová, bo prevajalka iz češčine in poljščine Tatjana Jamnik.

Drama je dostopna v elektronski oblikiI (PDF):

https://www.slogi.si/wp-content/uploads/2020/10/BELA-BOLEZEN.pdf

Prijava

Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest obvezna prijava. Prijave sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..
Preberi več

PROGRAM LETOŠNJEGA SLOVANSKEGA BRALNEGA KLUBA:

ponedeljek, 25. 1. 2021, ob 18. uri

Karel Čapek: Bela bolezen. Prev. Fran Albreht. Ljubljana: SNG Drama, 1937. 59 strani. (drama | češka književnost)

ponedeljek, 22. 3. 2021, ob 18. uri: 

Lamija Begagić: Obletnica mature. Prev. Đurđa Strsoglavec. Ljubljana: eBesede, 2020. 145 strani. (kratka proza | bosanska književnost). Gostja: prevajalka Đurđa Strsoglavec

ponedeljek, 20. 9. 2021, ob 18. uri

Boris Akunin: Ahilova smrt. Prev. Lijana Dejak. Ljubljana: Modrijan, 2008. 320 strani. (roman | ruska književnost)
Gostja: prevajalka Lijana Dejak

ponedeljek, 22. 11. 2021, ob 18. uri

Olga Tokarczuk: Jakobove bukve. Prev. Jana Unuk. Vnanje Gorice: KUD Police Dubove, 2017. 936 strani. (roman | poljska književnost
Gostja: prevajalka Jana Unuk

Organizatorji: Slovanska knjižnica, Kulturno-umetniško društvo Police Dubove, Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Zveza Modro-bela ptica.

Slovanski bralni klub poteka v okviru projekta Migracije v resničnosti, ki ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Slovanski bralni klub: Karel Čapek: Bela bolezen

Čas dogodka

25. 1. 2021 ob 18.00 (e-dogodek)

Lokacija

Dunajska cesta 51
1000 Ljubljana

Kontaktna oseba

Marolt, Erika

Datum objave

19.01.2021 07:07

Zadnja sprememba

19.01.2021 07:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam