Zemljevid  

Simon Jenko: pesnik Sorškega polja : razstava ob 150. obletnici smrti

Simon Jenko (1835-1869) je literarno ustvarjal že v dijaških letih, vendar je številne zgodnje pesmi sam uničil. Kasneje je svoje pesmi objavljal v različnih leposlovnih listih, leta 1865 pa je svojo poezijo izdal v zbirki Pesmi.

Razstava, ki smo jo v Slovanski knjižnici posvetili 150. obletnici smrti slovenskega pesnika in prozaista, je na ogled v 2. nadstropju Slovanske knjižnice med 17. 6. in 6. 7. 2019. Avtorica razstave je bibliotekarka Erika Marolt.

Preberi več

Jenko je napisal nekaj epsko lirskih balad in romanc, večinoma pa je pisal lirske pesmi, v katerih je opaziti Heinejev vpliv. Ustvarjalni vrh je dosegel z nežno in trpko ljubezensko ter razpoloženjsko liriko. Najbolj znane ljubezenske pesmi Obujenke (cikel deseti pesmi) so nastale na Dunaju, pod vtisom stare novomeške ljubezni do Leopoldine Kuralt. Prepoznaven je tudi po pesmih iz narave, ki nosijo naslov Obrazi.

Jenko je bil kljub močnim realističnim težnjam, predhodnik tako imenovane čiste lirike, ki so jo pesniki naše moderne, zlasti Josip Murn razvili do nove umetniške dovršenosti.

Jenkovo prozno delo ni obsežno in ne snovno raznovrstno, se pa v njem že kažejo zelo močne realistične prvine. Njegova najbolj znana prozna dela so Spomini, Tilka in Jeprški učitelj. Snov za svoje povesti oziroma novele je pisatelj večinoma zajemal iz kmečkega življenja.

 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Simon Jenko: pesnik Sorškega polja : razstava ob 150. obletnici smrti

Čas dogodka

17. 6. - 6. 7. 2019

Lokacija

Einspielerjeva ulica 1
1000 Ljubljana

Kontaktna oseba

Marolt, Erika

Kategorije

Razstava

Datum objave

20.06.2019 09:00

Zadnja sprememba

20.06.2019 09:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam