Zemljevid  

Simon Jenko - 150. obletnica smrti

Domoznansko obarvano jesen letos v Mestni knjižnici Kranj obeležujemo tudi z dogodki v spomin na rojaka Simona Jenka (27. oktober 1835, Podreča – 18. oktober 1869, Kranj). Pesnik Sorškega polja je najpomembnejši slovenski pesnik med Francetom Prešernom in moderno.

Preberi več

Simon Jenko je svoj vrh dosegel z reflektivno, nežno, melanhonično in pogosto trpko ljubezensko ter razpoloženjsko liriko. Odmevno je bilo njegovo delovanje v ljubljanski gimnaziji, ko je soustvarjal literarni krožek in ilegalni rokopisni dijaški list Vaje. Prepoznaven je tudi po domovinskih pesmih (Naprej, zastava Slave!). Napisal pa je tudi nekaj ironičnih pesmi in krajših proznih del, med katerimi sta najbolj znani Tilka in Jeprški učitelj (prvo slovensko umetniško prozno delo). Leta 1865 je pri založniku J. Giontiniju v Ljubljani izdal svojo zbirko Pesmi. Uglasbili  so  80 Jenkovih pesmi,  prevedene pa so v  9 jezikov.

Razstava bo v 1. nadstropju Knjižnice Globus na ogled do konca novembra.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Simon Jenko - 150. obletnica smrti

Čas dogodka

november 2019

Lokacija

Gregorčičeva ulica 1, Kranj

Kontaktna oseba

Petra Kejžar

Kategorije

Razstava

Datum objave

11.11.2019 15:14

Zadnja sprememba

11.11.2019 15:15

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam