Zemljevid  

Sakralne teme v Maleševem opusu

V sredo, 6. decembra 2017, ob 19. uri vabi Dom sv. Jožefa Celje v sodelovanju z Galerijo Maleš na odprtje razstave Sakralne teme v Maleševem opusu.

Avtorica razstave: Breda Ilich Klančnik, umetnostna zgodovinarka

Preberi več

V izboru del za to priložnostno raztavo v Domu sv. Jožefa v Celju je posebej poudarjen prvič razstavljeni korpus ilustracij, s katerimi je Maleš pospremil besedilo Romana Guardinija Sveta znamenja.

Med ostalimi Maleševimi deli, odbranimi za to priložnost, se ustavimo še ob grafičnem listu s poenostavljeno figuro Marije z Jezusom (1925), Pod barvni lesorez, ki spominja na ljubeznive stare ljudske podobice, je umetnik vrezal Trubarjevo besedilo: »Kakor sonce skoz glaž gre, glaž ta se ne razbije: glej, tako je rojen bil Jezus od Marije«. Izpostaljena upodobitev zgovorno priča o Maleševem likovnem in širšem kulturnem razmisleku, o njegovem artikuliranem odnosu do dediščine in sodobnosti, o njegovi zmožnosti pronicanja v zapletene vsebine in hkrati v preprosto, a doživeto ljudsko krasilno voljo. Izbrani motiv podčrtuje čas pričakovanja, skrivnostni čas adventa, kar v prevodu pomeni – PRIHOD in se zato vsebinsko prilega predbožičnemu obdobju, ki je v bogoslužju namenjeno pričakovanju Jezusovega rojstva.

Povzeto po spremni zloženki k razstavi.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Sakralne teme v Maleševem opusu

Čas dogodka

6. 12. 2017, ob 19. uri

Lokacija

Plečnikova ulica Celje

Kontaktna oseba

Jože Planinšek

Kategorije

Razstava

Datum objave

05.12.2017 10:57

Zadnja sprememba

05.12.2017 10:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam