Zemljevid  

Romarski praznik na Ptujski gori

Veliki šmaren oz. dan Marijinega vnebovzetja (15. avgust) je bil stoletja priljubljen čas romanj v različna Marijina svetišča. Za eno najbolj priljubljenih romarskih poti je od nekdaj veljala Ptujska Gora. K Marijini cerkvi na Ptujski Gori, ki velja za najlepši primer gotske cerkvene arhitekture na Slovenskem, so se zatekali romarji od blizu in daleč, da bi bili deležni milosti in uslišanja po Mariji. V današnjem času traja romanje le en dan, v prvi polovici 20. stoletja pa je praznovanje trajalo tri dni, od 14. do 16. avgusta. Na Ptujski Gori so se ustavljale procesije, ki so nadaljevale pot k sv. Roku v Šmarjah pri Jelšah in na Sladko goro.

V Sloveniji praznujeta Marijino vnebovzetje Katoliška in Pravoslavna cerkev. 15. avgust je bil prvič dela prost dan leta 1992.

O zgodovini kraja in nastanku romarske cerkve na Ptujski Gori pripoveduje digitalna zbirka PTUJSKA GORA - MONS GRATIARUM. Vabljeni k ogledu zbirke in k obisku slovenskega arhitekturnega bisera!

 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Romarski praznik na Ptujski gori

Lokacija

Ptujska gora

Kontaktna oseba

Melita Zmazek

Kategorije

Verski dogodek

Datum objave

10.08.2017 11:19

Zadnja sprememba

10.08.2017 11:35

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam