Zemljevid  

»Rojstvo« knjige Frankolovo skozi stoletja

Vsem, ki ste željni spoznavanja daljne preteklosti Frankolovega, naznanjamo, da je luč sveta ugledala nova, obsežna knjiga Frankolovo skozi stoletja. Avtorja Matija Založnik in Marija Trobec nam na 528 straneh ponujata v branje bogato in pestro zgodovino Frankolovega in njegovih prebivalcev od pradavnine naprej. V družbi soustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, sta jo krajanom predstavila v nedeljo, 6. maja 2018, v Aletinem domu na Frankolovem.

Preberi več

Čeprav je Frankolovo v primerjavi z mesti majhen kraj, ima, tudi zaradi svoje tranzitne lege, zelo bogato kulturno-zgodovinsko dediščino. Stoletja pred nami so tod mimo potovali mnogi narodi. Zlasti Turki, Francozi in Nemci so s svojim potovanjem skozi kraj puščali sledi v njem in ga spreminjali. Pričujoča kronika vsebuje zapise o dogajanjih v prazgodovini, od Ilirov in Keltov, do srednjega veka z gradovi in graščaki in nadalje vsa obdobja do leta 1960. Čeprav zadnjih 50 let ne obravnava, se v povezavi s preteklimi dogodki v njej najdejo tudi aktualni zapisi in fotografije. Vsebina knjige oživlja spomin na naše daljne prednike, dedke in babice, ki so na tem majhnem koščku zemlje živeli, trdo delali, se veselili, žalostili in ljubili, izobraževali ter tako ustvarjali temelje za boljši jutri svojih potomcev. Od tu prihajajo pomembni ljudje, kot so pesniki, pisatelji, ljudski pisci, tudi znanstveniki. Knjiga nazorno opisuje mnoga področja življenja v kraju, od geografskih značilnosti, gospodarstva, šolstva, znamenitih ljudi, učiteljev, duhovnikov, vojnih in mirnih časov. Obogatena je z najrazličnejšimi fotografijami in preslikavami starih, orumenelih dokumentov. Nemalo je člankov iz časa naših prednikov, številni podatki pa so povzeti po ustnem izročilu in poznavanju zgodovine še živečih krajanov. Avtor poudarja, da je pri zbiranju gradiva in zgodovinskih dejstev uporabil tista, ki se zdijo najbolj verjetna, saj je pogosto naletel na različne interpretacije istih stvari.

O avtorjih

Domačin iz Lindeka Matija Založnik je v poklicnem življenju podjetnik, ki izdeluje in prodaja kar 50 lastnih, certificiranih artiklov; od žganih pijač, suhomesnatih izdelkov, sirupov, hladno stisnjenih olj do naravne kozmetike. Mnogim je bolje poznan kot »graščak«, ki ima v lasti dvorec Tabor v Višnji vasi. V prostem času je ljubiteljski zgodovinar, v letu 2017 pa se je ovenčal s častnim nazivom »vitez reda sv. Jurija iz Karantanije« in pripada druščini sedmih vitezov na ozemlju Slovenije. »Idejo o pisanju zgodovine sem imel že dolgo. Več desetletij sem zbiral gradivo, brskal po arhivih in poizvedoval pri domačinih in zapisoval. Zbral sem toliko materiala, da bi lahko spisal še nekaj podobnih knjig,« pojasni avtor svojo strast in dodaja, da s to knjigo še ni »rekel zadnje besede«. Na njegovo željo in prošnjo je v pisanje omenjene knjige »ugriznila« soavtorica Marija Trobec iz Šmartnega v Rožni dolini, ki je vse navedeno delno ubesedila. Prisotnim je njeno življenje in delo predstavil Albin Apotekar iz Šmartnega, avtorica sama pa v eni svojih pesmi z naslovom Frankolovska deklica (v uvodu knjige) opisuje svoje frankolovsko poreklo. »Ker me zgodovina in raziskovanje preteklosti veselita, sem bila takoj pripravljena prevzeti nalogo, ki ni bila lahka. Urediti in zapisati je bilo treba veliko arhivskih podatkov, vse je bilo treba še preveriti. Kljub temu je možno, da se bo v množici zapisanega odkrila kakšna napaka,« pojasni Trobčeva, ki je pred tem že spisala kroniko Šmartnega v Rožni dolini.

 
Predstavitev

Poleg glavnih »akterjev« knjižnega projekta so na predstavitvi spregovorili še nekateri gostje. Vojniški župan Branko Petre je ponosen na Založnikovo delo in ga v imenu občine podpira: »Vsebina knjige nas bo spomnila na marsikateri, že davno pozabljen dogodek, ki bo v knjigi ostal večno.« Pater Branko Cestnik je v uvodnem nagovoru povzel velik pomen knjige za kraj in ljudi: »Narod, ki nima zgodovine, je mrtev. Danes zgodovine ni preprosto pisati zaradi politično pregretih situacij in različnih ideologij. Zato smo lahko hvaležni, da je pred nami stvaritev, ki odstira večstoletno zgodovino, citate in misli takrat živečih ljudi. Knjiga ni nastala po naročilu župnije, občine ali kogar koli drugega. Nastala je zgolj na avtorjevo pobudo, ima osebni pečat, v njej začutiš avtorjevo ljubezen do domačega kraja in njegovih predhodnikov. Je kot rudnik, polna materiala, kjer lahko dolgo koplješ, vedno nekaj iščeš in težko prideš do dna.« Tudi avtor uvodnih besed v knjigi, sicer pohorski poet Anton Gričnik, je navdušen nad Založnikovim zgodovinskim delom.

Aletin dom je bil premajhen za vse, ki so želeli prisostvovati dogodku. Založnik je najbolj zaslužnim, da je njegov večletni projekt uspel, v zahvalo podelil posebne bronaste, srebrne in zlate izdaje knjig. Za njim stoji »cel štab« sodelavcev: Marija Trobec, Urška Golob, Simona Kropec, Miran Gracer ml. in drugi, ki so bili v pomoč, da je knjiga nastala. Prav vsem je za njihovo delo, trud in čas neizmerno hvaležen. Celoten dogodek je zaokrožilo prijetno druženje prisotnih krajanov, avtorjevih sorodnikov, prijateljev in gostov. Čeprav je prva zaloga knjig pošla kot sveže žemljice, jo je možno kupiti ali naročiti na dvorcu Tabor v Višnji vasi, pri Matiji Založniku ali po telefonu (041 630 335).

Zahvala

Tako kot je Založnik z obilico entuziazma pred leti začel pisati prvo stran knjige, je ob njenem izidu izrekel obilico zahval: »Moja prisrčna hvala gospe Mariji Trobec za sodelovanje in prijetno druženje v teh letih, od nje sem se naučil veliko lepega in prijetnega medosebnostnega odnosa. Zahvala velja vsem prijateljem in župnijskim sodelavcem, ki so pripravili kulturni program in pogostitev. Cerkveni pevci so tokrat 'rekli' dve pristni frankolovski, Sekstet Lindek pa je premierno predstavil pomensko bogato pesem 'Kot opomin' (v knjigi), ki jo je za to priložnost uglasbil Franc Žerdoner. Težko bi naštel vse zaslužne posameznike, zato se zahvaljujem vsem, ki ste pomagali uresničiti moj projekt in današnji dogodek. Hvala županu za nakup knjig, ki bodo služile za protokolarna darila Občine Vojnik. Hvala tudi župniku Branku Cestniku za podporo in nasvete. Najtopleje pa mi je pri srcu, ker ste Vi, prijatelji, krajani in rojaki našega kraja, knjigo tako lepo sprejeli. Čestitke in pohvale, ki mi jih izrekate, ter iskreni stiski rok mi pomenijo največ in s tem je tudi ves moj trud poplačan.«

Tekst: Sonja Jakop

Vir: https://www.mojaobcina.si/vojnik/novice/rojstvo--knjige-frankolovo-skozi-stoletja.html

Fotogalerija

Informacije

Naziv

»Rojstvo« knjige Frankolovo skozi stoletja

Čas dogodka

6. maj 2018

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

25.06.2018 10:25

Zadnja sprememba

25.06.2018 10:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam