skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Razstava "Bratje kapucini v Krškem"

Valvasorjeva knjižnica Krško vabi ob 380-letnici postavitve in blagoslovitve temeljnega kamna Kapucinskega samostana Krško k ogledu domoznanske razstave Bratje kapucini v Krškem. Namen razstave, ki si jo je mogoče ogledati v avli osrednje knjižnice v Krškem do konca septembra 2020, je predstaviti zgodovino in neprecenljivo dediščino kapucinskega reda v Krškem. 

Preberi več

Izgradnja samostana in naselitev bratov kapucinov v Krško v letih 1640–1644 sta zaznamovali življenje meščanov in okoliškega prebivalstva vse do današnjih dni. Kapucini so s svojo prisotnostjo in delovanjem sooblikovali predvsem versko in duhovno življenje, pečat so pustili na socialnem, zdravstvenem, šolskem, kulturnem in arhitekturnem področju. Odločitev o ustanovitvi samostana v Krškem so kapucini sprejeli leta 1634 na podlagi predhodnega povabila prebivalcev mesta. 3. junija 1640 je slovesnost ob postavitvi in blagoslovitvi temeljnega kamna samostana vodil novomeški prošt Nikolaj Mrav. Štiri leta kasneje, 11. septembra 1644, je samostansko cerkev posvetil oglejski vikar in pičenski škof Anton Marenzi v čast Brezmadežni Mariji. Samostan je bil zgrajen na zemljišču, ki ga je darovalo mesto.

Razstava obsega štiri tematske sklope. Zgodovinski pregled življenja in dela bratov kapucinov v Krškem temelji predvsem na podatkih, zabeleženih v samostanski kroniki. Sledi predstavitev obnove samostana v 80. letih 20. stoletja, ki je temeljila na Sporazumu o soupravljanju kapucinske knjižnice med Slovensko kapucinsko provinco in Skupščino občine Krško iz leta 1980. Obnova je potekala do leta 1988, ko se je v del samostanskih prostorov preselila Valvasorjeva knjižnica in čitalnica Krško, ki je prevzela upravljanje kapucinske knjižnice. Svojo zgodbo pripovedujejo samostanske umetnine, ki so bile restavrirane v okviru omenjene obnove in združene v samostansko galerijsko zbirko. Najobsežnejši del razstave predstavlja samostansko kapucinsko knjižnico. Prvotno poslanstvo knjižnice je bilo nuditi  podporo teološkemu izobraževanju, verskemu bogoslužnemu delovanju in znanstvenemu raziskovanju menihov v samostanu, z ukinitvijo samostana leta 2007 in s podpisom pogodbe o prenosu upravljanja kapucinske knjižnice in njenega knjižnega fonda s Slovenske kapucinske province na Valvasorjevo knjižnico Krško novembra 2017 pa se je namembnost knjižnice spremenila. Tako danes v večji meri govorimo o muzejski knjižnici, ki v prvi vrsti ostaja kulturni spomenik lokalnega pomena, katerega vsebina je dostopna javnosti, vendar pod posebnimi pogoji. Knjižnica, ki obsega 1487 fizičnih enot, hrani številne knjižne zaklade.

Razstavo dopolnjuje manjša, a pestra zbirka nabožnih podobic iz kapucinske knjižnice.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Razstava "Bratje kapucini v Krškem"

Čas dogodka

september 2020

Lokacija

Valvasorjeva knjižnica Krško

Kontaktna oseba

Urška Šoštar

Kategorije

Razstava

Datum objave

07.09.2020 06:04

Zadnja sprememba

07.09.2020 06:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam