Zemljevid  

Razstava: France Mihelič – Ribniška himna

Ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic in 25 obletnici Knjižnice Miklova hiša Ribnica, smo odprli začasno tematsko razstavo z naslovom Ribniška himna, avtorja Franceta Miheliča (1907–1998). Razstavljene so reprodukcije upodobitev Ribničanov iz začetka 20. stoletja. Dela se vsebinsko navezujejo na ribniško himno. Razstava je na ogled vsak dan v času odprtosti knjižnice. Vabljeni!

Preberi več

Franc Mihelič je eden najpomembnejših slovenskih akademskih slikarjev, risarjev in grafikov. Rojen je bil leta 1907 v Virmašah pri Škofji Loki. Družina Mihelič se je kmalu po njegovem rojstvu preselila v Dolenje Laze pri Ribnici, tu je ostala 31 let. Obiskoval je ribniško osnovno šolo. V tistem času je na šoli kot učitelj deloval ravnatelj Janko Trošt, ki je bil zagret amaterski slikar. Med drugim je poučeval tudi risanje, ki ga je povzdignil v najvažnejši predmet. Svoje otroštvo je Mihelič preživljal v Virmašah in Dolenjih Lazih, kjer si je po končanem študiju na zagrebški akademiji izdelal svoj prvi podstrešni atelje. V tistih letih, ko je bival v Dolenjih Lazih, so nastala številna dela, ki se vsebinsko navezujejo na Ribniško dolino. Dela upodabljajo ljudske motive iz življenja na podeželju in tudi že bajeslovne podobe. Zagotovo je že v Ribnici začel razvijati svoj umetniški slog, ki ga je spremljal skozi celotno življenje. Del zbirke, ki se navezuje na Ribnico, hrani Galerija Miklova hiša, pročelje stare ribniške posojilnice pa še danes krasi freska, ki jo je v tridesetih letih naslikal ob izgradnji stavbe. Freska velja tudi za njegovo prvo javno delo. Po zaključku študija je kasneje delal kot učitelj likovnega pouka v Kruševcu in na Ptuju. Med leti 1945 in 1970 je bil redni profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Umrl je leta 1998 v Ljubljani.

Razstava »Ribniška himna« zajema reprodukcijo izvirnih grafik, ki so bile prvič razstavljene leta 1932 na Ljubljanskem velesejmu. Reprodukcije hrani Knjižnica Miklova hiša Ribnica.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Razstava: France Mihelič – Ribniška himna

Lokacija

Knjižnica Miklova hiša Ribnica

Kategorije

Razstava

Datum objave

23.11.2017 08:43

Zadnja sprememba

23.11.2017 08:43

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam