skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Prva številka Primorskega dnevnika je izšla v Trstu, 13. maja 1945

Preberi več

Prva številka Primorskega dnevnika je izšla v Trstu, 13. maja 1945 in je bila natisnjena v tiskarni tržaškega italijanskega dnevnika Il Piccolo. Tri tedne je izhajal v malem formatu.

 Primorski dnevnik je naslednik Partizanskega dnevnika, ilegalnega časopisa v času druge svetovne vojne. Njegov začetek je povezan s premičnimi vojaškimi tehnikami oz. s propagandnim odsekom Triglavske, pozneje 31. divizije IX korpusa. Prva stevilka je izšla 26. novembra 1943. Natisnili so ga na ciklostil v 400 izvodih. Partizanski dnevnik se je širil ne samo na Primorskem ampak tudi v osrednji Sloveniji. Postal je glasilo Osvobodilne fronte za Primorsko in Gorenjsko.5. septembra pa je izšla prva tiskana številka v 4000 izvodih. Tiskali so jo v tiskarni Slovenija na Vojskem.

Po vojni se je zaradi postopne normalizacije razmer preimenoval v Primorski dnevnik. Od takratnega 13. maja 1945 Primorski dnevnik neprekinjeno izhaja še danes. Dnevnik se je v 75 let življenja zelo spemenil, posodobil, tako da je postal referenčni medij za Slovence v Italiji. Osrednja tema časopisa so narodnostne pravice in sožitje narodov in kultur. S svojo informativno dejavnostjo krije ne le ozemlje na keterem živi manjšinjska skupnost, temveč širši prostor, ki obsega čezmejno območje med našo deželo, Slovenijo in sosednjimi državami. Dnevnik izhaja v tiskani in digitalni obliki in njegova spletna stran je www.primorski.eu.

Sedež Primorskega dnevnika se nahaja v stavbi na Ul. Montecchi 6 v Trstu, v poslopju, ki je samo po sebi pomembno za zgodovino tržaških Slovencev, saj je nastalo kot sedež tržaške Cirilmetodove družbe.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Primorski dnevnik

Čas dogodka

2020

Lokacija

Trst

Kontaktna oseba

Gabriela Caharija
Štefan Čok

Datum objave

13.05.2020 10:10

Zadnja sprememba

13.05.2020 10:10

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam