skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Predstavitev knjige Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah

Ob 150-letnici povzdiga Šmarja pri Jelšah v trg je Knjižnica Šmarje zdala knjigo starih razglednic Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah. 

Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige, v kateri so zbrane razglednice iz Zbirke Viktorja Tančiča, ki jo hranimo v domoznanski zbirki Knjižnice Šmarje pri Jelšah ter razglednic zbirateljev Pavla Stojana in Valerija Strmčnika, ki bo v petek, 26. novembra 2021, ob 18. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah.

O razglednicah, ki v knjigi prikazujejo kraje občine Šmarje pri Jelšah in kraje sosednjih občin, ki so bili nekoč del šmarske občine, bosta spregovorila znani slovenski zbiratelj Zmago Tančič ter upokojeni direktor knjižnice in nekdanji župan Jože Čakš. Pogovor z njima bo vodila Mateja Žagar. 

V glasbenem predahu bosta nastopili Neža in Maja Drame, učenki Glasbene šole Rogaška Slatina, podružnice Šmarje pri Jelšah.

 

Preberi več

Knjižnica Šmarje pri Jelšah v svoji domoznanski zbirki hrani bogato zbirko razglednic, ki jo je knjižnici podaril znani slovenski zbiratelj Viktor Tančič. Zbral je več kot 500 razglednic krajev občine Šmarje pri Jelšah ter krajev sosednjih občin, ki so v preteklosti spadale k občini in srezu Šmarje pri Jelšah. To so kraji v občinah Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje, Bistrica ob Sotli, dodane pa so tudi razglednice krajev v občini Šentjur.

Razglednice Šmarja pri Jelšah in okoliških krajev so Viktorja Tančiča v času dolgoletnega zbiranja spominjale na njegovo mladost, ki jo je preživel v Šmarju pri Jelšah, ko je tukaj živel pri svojih sorodnikih, obiskoval osnovno šolo ter z vrstniki sklepal prijateljstva. Ob 760-letnici prve omembe Šmarja pri Jelšah so bile razglednice prvič javno razstavljene v šmarskem kulturnem domu.

Posebnost zbirke je najstarejša znana razglednica Šmarja pri Jelšah iz leta 1897. Poleg številnih panoramskih razglednic Šmarja, cerkve sv. Roka in kalvarije, trga, šmarskih gostiln, trgovin, kraljevega sodišča, ljudske šole, hranilnice, železniške postaje ter drugih, ki odkrivajo podobo Šmarja pri Jelšah od konca 19. do sredine 20. stoletja, zbirko dopolnjujejo še razglednice Jelšingrada ter posebna izdaja propagandnih razglednic iz obdobja prve svetovne vojne. 

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Predstavitev knjige Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah

Čas dogodka

26. november 2021, ob 18. uri

Lokacija

Aškerčev trg 19, 3240 Šmarje pri Jelšah

Kontaktna oseba

Mateja Žagar

Kategorije

Pogovor

Datum objave

22.11.2021 13:19

Zadnja sprememba

22.11.2021 13:20

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam