skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Poročnik Franjo Malgaj (1894-1919): ob stoletnici smrti

Osrednja knjižnica Celje vabi ob 100-letnici Malgajeve smrti in bojev za slovensko severno mejo do 14. maja v prvo nadstropje knjižnice na ogled gostujoče razstave Poročnik Franjo Malgaj (1894-1919). 

Poročnik Franjo Malgaj, 20. 11. 1894–6. 5. 1919, častnik generala Rudolfa Maistra, borec za severno mejo, je prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto prostovoljno prišel na Koroško, da bi koroške Slovence priključili njihovi matični domovini. Malgajeva zasluga je, da je Mežiška dolina (ki danes šteje skoraj 26.500 prebivalcev) pripadla Jugoslaviji oz. matični domovini Sloveniji.

Prva svetovna vojna je močno spremenila odnose med »velikimi in malimi ljudmi« in tudi vplivala na razmah pismenosti. Vojaki na frontah so svoje vojaško življenje neposredno dokumentirali v osebnih dnevnikih, pismih, spominih in na razglednicah, ki so jih pošiljali domačim. Po zaslugah sorodnikov se je ohranila tudi obsežna korespondenca Franja Malgaja, ki je sestavni del razstave, ki smo jo pripravili v sodelovanju Knjižnico Šentjur. 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.