skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Podzemni svet pod nekdanjo Tovarno avtomobilov in motorjev Maribor

Kmalu po pričetku 2. svetovne vojne v tedanji Jugoslaviji so Nemci na Teznem pri Mariboru leta 1941 pričeli z gradnjo tovarne za izdelavo letalskih delov za potrebe vojne industrije, ki je bila predhodnica kasnejše Tovarne avtomobilov in motorjev Maribor (TAM). Zaradi strahu pred zavezniškimi letalskimi napadi, ki so v začetku leta 1944 povzročili na tovarniških objektih precejšnjo gmotno škodo, so se odločili, da proizvodnjo preselijo pod zemljo. Tako so 14 metrov pod tlemi na površini 8.512 m2 v začetku leta 1944 dogradili sistem podzemnih bunkerjev, kjer se je lahko proizvodnja nemoteno nadaljevala.

Preberi več

Del rovov, do katerih danes vodi samo 1 vhod, nekoč pa so bili 4, so v Zavodu Poslovno proizvodna cona Tezno spremenili v dobro uro in pol dolg ogled, obogaten z razstavo in s pričevanji o tem zanimivem ostanku mariborske industrijske in tehniške dediščine. Ogledi so možni ob predhodni najavi pri Zavodu Poslovno proizvodna cona Tezno, in sicer ob udeležbi najmanj 10 ljudi.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Podzemni svet pod nekdanjo Tovarno avtomobilov in motorjev Maribor

Lokacija

Cona Tezno

Kategorije

Drugo

Datum objave

17.01.2018 12:29

Zadnja sprememba

18.01.2018 13:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam