skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Od »Die Ehre« do Slave, dolga pot prevoda osrednjega Valvasorjevega dela – Janez Weiss

Spoštovani obiskovalci knjižnic, v torek, 10. 12. 2019, ob 19.00 vas vabimo na predavanje o Slavi vojvodine Kranjske ob 330-letnci njenega izida. Predavanje se bo odvijalo v kletni dvorani MKL-Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1 za Bežigradom. 

Slava vojvodine Kranjske (1689) predstavlja kronsko delo slovenskega prostora v 17. stoletju in enega izmed temeljnih virov o njegovi preteklosti. Vsebinska mnogoterost Slave podaja podrobno in bogato podobo preteklosti in Valvasorjeve sodobnosti ozemlja dežele Kranjske, njenih ljudi, mest, gradov in cerkva ter naravnih danosti.

Mozaik bogastev, ki sta ga zapustila Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) in njegov urednik Erasmus Francisci (1627-1694), je do leta 2013 navkljub izjemni pomembnosti za slovensko kulturo ostal v svoji celoti nepreveden.

Predavatelj bo spregovoril o dolgi poti prevoda »Die Ehre deß Hertzogthums Krain« in o temeljnih točkah recepcije tega pomembnega dela.

Janez Weiss (1978) je univerzitetni diplomirani zgodovinar, doktorand na katedri za antiko Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, urednik Studia Valvasoriana in pomočnik pri prevodu, zaposlen je v Mestni muzejski zbirki Črnomelj.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.